AVANGARDNO IZRAŽAVANJE – MIT ILI POTREBA?!

“Put ka cilju uvek izgleda haotično i beskrajno u početku. A onda se, postepeno, pojavljuju znakovi koji vode bilo kuda i bilo gde. Put ka cilju nije prav već ide u krug. Saznanje ga uvodi u spiralu, a motivacija se uvek vrati posle nekog vremena da definiše oblik nečega što karakteriše centar našeg postojanja. “

Kada se napiše mnogo reči to obično znači da ima malo ili nimalo istine u takvoj priči. Nametne se spontano misao o značaju takvog pričanja. Jednostavna istina je, možda je napisano nešto najbolje do sada, najbolje što će biti objavljeno, ali ako nemaš jaku, moćnu reč koja će privući publiku da pročita sve u dahu, u suštini nemaš ništa. Da, napisao si nešto u šta si uložio svoju dušu i emocije, ali ako je krajnji rezultat isti kao da nisi napisao ništa, učemu je onda razlika i poenta svega ?!

Savremeni stil života odlučno je napravio zaokret od klasičnog načina izražavanja misli kroz pisanu formu pa sve do modernih, odnosno, avangardnih postova ili tekstova. Tradicionalna vrednost klasičnog izražavanja zasniva se na prisustvu i vidljivosti sadržaja kroz ono što se želi poručiti spoljnom svetu. Pri tom, nije bitno da li je taj sadržaj povezan sa nečim što se već dogodilo i pripada istoriji ili potiče iz neke druge oblasti, poput poslovne komunikacije na primer.

Savremena komunikacija zasniva se na odbacivanju sadržaja i vidljive harmonije, pri čemu preovladava teorija  podražavanja stvarnosti. Osnovni princip avangarde je napad na estetiku lepog stila, onog prihvatljivog i poželjnog i zalaganje za estetiku opozitnog stila.

Spoljašnja harmonija

Najširi deo ljudi koji prate tvoj rad, teži da svoje interesovanje zadovolji na najbrži i najudobniji način, bez puno nekog velikog angažovanja tako da ukoliko si razvio svoju asertivnost i pravila moderne komunikacije, onda bi trebalo skoro metodički da izbegavaš tzv. oblast zasićenog zadovoljstva.

Prema tome, kao dominantna činjenica nameće se neka vrsta zakonitosti da upravo negativnija raspoloženja poput dosade, straha, odbojnosti ili čak i afkta, dolaze na mesto harmoničnih raspoloženja. Cilj je da se postigne oslobađanje od onog izvornog, klasičnog motiva koji se zalaže da svi prioriteti kojima moderni čovek teži, budu u harmoničnom stilu.

Konstanta čovečanstva

Sukob generacija jedna je od očiglednih zakonitosti u životu pojedinca. Kada bi čovek bio sveden na obično postojanje, postao bi samo pasivni primalac informacija, vrednosti ili društvenih normi.

Iz tog razloga, stvarlačka ličnost odlikuje se procesualnošću, dinamizmom, kao i aktivističkim stavom prema svetu. Dakle, da bi neko postao „ličnost“ potreban je napor da se već dostignuto i stvoreno, prevaziđe. Pri tom, dostignute vrednosti koje je potrebno nadvladati obuhvataju i ona, sopstvena stvaranja, ali i društvo u celini. Jednostavnije rečeno, potrebno je da pojedinac prestane da bude objekat kulture društva kako bi postao nosilac društvenog napretka.

Konflikt između sistema i vrednosti

Često su prisutni suprotstavljeni kriterijumi između postojećih pravila i zahteva za promenu tih vrednosti od strane kreativnih ličnosti i avangardnih društvenih grupa. “ Genijalnost se ne može naučiti.”  Kratka, svedena forma a opet tako sveobuhvatna. Nekada prođe čitav jedan vek u potrazi za onim originalnim, osvežavajućim dahom luksuza koju nazivamo genijalnost, a koja je imperativ svakog autora koji bar malo za ozbiljno shvata svoj rad. Nekada prođe čitav jedan vek, a da mnogi ostanu blago nesvesni da je sve samo bledi pokušaj da se dosegnu visine beskrajnog obilja mogućnosti i inspiracija i da u stvari nisu bili ni blizu genijalnosti.

Jedan priznati pisac verno je prikazao suštinu i značaj pisanja u modernom društvu. ‘Svet se, hteli mi to ili ne, kreće linerano. Budućnost je u nelinearnoj komunikaciji, koja se grana kao što to čine naše misli pre nego što ih zarobimo rečju ili ih fiksiramo na papir. Tada moraju suzbiti svoju prirodu i sabiti se u red jednog linearnog sistema.‘

I sudeći po njemu, budućnost je već počela. Pred tobom se otvaraju vrata novog veka. Ukazuje ti se na mogućnosti razvijanja jedne pragmatične veštine, uz pomoću koje se sa lakoćom ostvaruje efikasna i razgranata komunikacija čak i sa beskrajnim svetom sopstvenih misli i emocija.

Dobrodošao u svet gde je sve moguće, na dobrom si mestu da nađeš prave informacije.

Autor: Ivana Živanić

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....