Ako su vam se dopale knjige, dopašće vam se i filmovi

Ako su vam se dopale knjige, dopašće vam se i filmovi. Danas mešamo književnost i filmsku umetnost. Preporučujemo vam filmove na osnovu  pročitanih knjiga. Ne radi se o ekranizacijama, nego o situacijama kada knjiga i film imaju sličnu tematiku. Baš iz ovog razloga verujemo da bi se dopale istim ljudima.

 

Kradljivica knjiga (Markus Zusak) i Život je lep

Drame koje akcenat stavljaju na dete u ratu i izazivaju snažne emocije. I knjiga i film nam prikazuju kako rat izgleda iz perspektive deteta i pokazuju koliko jaka može biti roditeljska ljubav.

Lavirint sećanja (Blejk Krauč) i Suvišni izveštaj

Naučna fantastika koja govori o mogućim budućnostima i tera na razmišljanje. I knjiga i film sadrže dosta akcionih scena i (ne)predvidivih zapleta.

Ako su vam se dopale knjige, dopašće vam se i filmovi

Pre nego što zaspim (Stiven Votson) i Nevidljivi svedok (Contratiempo)

Psihološki trileri koji će vas držati na rubu živaca. Stalno ćete se pitati šta je istina, a šta uobrazilja glavnih likova.

Dželat (Kris Karter) i Sedam

Trileri u kojima je u centru dešavanja serijski ubica čiji um nije lako razumeti. Osim ubice, tu su i jedinstveni detektivi koji imaju samo jedan cilj – rešiti zločin.

Veriti (Kolin Huver) i Iščezla

Psihološki trileri u kojima su glavne junakinje zastrašujuće dobro osmišljene, a na nama je da ih pratimo i otkrijemo šta to sve kriju. I film i knjiga nam pokazuju da ne postoje savršeni parovi i porodice i da nikad ne znamo šta se krije iza zatvorenih vrata.

Čovek po imenu Uve (Fredrik Bakman) i Stažista – Ako su vam se dopale knjige, dopašće vam se i filmovi

Dve tople ljudske priče u čijem centru se nalaze dva starija čoveka čiji život se menja zahvaljujući mladima u njihovom okruženju. Dirljivo i emotivno sa savršenom dozom komičnih situacija.

Oštri predmeti (Džilijen Flin) i Pod lupom (Spotlight)

Dve priče koje su veoma aktuelne i u čijem centru su novinari. Film je snimljen prema istinitim događajima, dok je knjiga fikcija, ali oba su vredna pažnje.

Zelena milja (Stiven King) i Forest Gamp

Priče o dva čoveka koja se ne uklapaju u sredinu, a koja su sasvim jedinstvena i spremna da pomognu drugima. I film i knjiga imaju sjajnu poruku zbog koje ih vredi pogledati/pročitati.

Srebrni put (Stina Džekson) i 96 sati (Taken)

Film i knjiga prate očeve koji pokušavaju da pronađu svoje ćerke i spremni su na sve kako bi im se deca vratila.

Vrli novi svet (Oldus Haksli) i Ekvilibrijum

U centru filma i knjige su svetovi koji nude lažnu stvarnost i kolektivnu svest, a oduzimaju sve ono što jednu osobu čini jedinstvenom i neponovljivom. Kako izgleda borba pojedinca protiv sistema u ovakvoj distopijskoj budućnosti?

 

Zatvoreno ostrvo (Denis Lihejn) i God’s Crooked Lines

U ovoj knjizi i filmu ništa nije onakvo kakvim se čini na prvi pogled. Idealno štivo za čitanje i film za gledanje za ljubitelje misterija i psiholoških zavrzlama.

Zlatni kavez (Kamila Lekberg) i Slatka mala tajna (A simple favor)

Priče o jakim ženama koje su spremne da urade dosta toga kako bi sakrile ko su zaista. Osveta, misterije i sasvim (ne)očekivani završeci.

Ako su vam se dopale knjige, dopašće vam se i filmovi

Lovac na zmajeve (Haled Hoseini) i Incendies

Knjiga i film stavljaju akcenat na teške teme i komplikovane porodične odnose. Ovo nisu lagane priče koje ćete zaboraviti za nekoliko dana. Ovo su priče koje se pamte.

Koralina (Nil Gejmen) i Panov lavirint

U centru obe avanture nalaze se devojčice koje istražuju i upoznaju jedan novi fantastični svet. Očekivano, ni taj svet, baš kao ovaj realan, nije savršen. Ove priče nisu namenjene samo deci, nego i nama odraslima.

Ako su vam se dopale knjige, dopašće vam se i filmovi

Neke od navedenih knjiga imaju i svoje ekranizacije, koje takođe vredi pogledati. Isto tako, neki od filmova zasnovani su na sjajnim knjigama. Pišite nam da li ste gledali neke filmove slične navedenim knjigama ili da li možda i sami imate preporuku neke knjige i filma koji su slični.

Autor: Milica Barać

 

 

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...