Akne i poljuljano samopouzdanje: Problem koji je moguće rešiti

Bilo da se pojave u tinejdžerskom ili zrelom životnom dobu, akne su na prvom mestu neprijatna pojava koja izaziva niz dodatnih problema. Generalno su tegobe koje se odnose na fizičko zdravlje i estetski problemi koji utiču na izgled ujedno i neodvojivi od reakcije na psihičkoj bazi, neretko narušavajući naše samopouzdanje i dovodeći u pitanje naš utisak u vezi sa time kako nas sredina percipira. U tom smislu borba sa aknama može biti veoma frustrirajuća i gotovo neizostavno utiče na naš odnos prema sebi, svojoj okolini i svakodnevici, dakle na naš kvalitet života. Ovo je međutim problem koji je moguće prevazići, polazeći pre svega od njegovog razumevanja i prihvatanja.

Šta uzrokuje akne?

Akne predstavljaju gotovo najčešće oboljenje kože, koje se obično javlja paralelno sa hormonalnim promenama u pubertetu, a može biti prisutno do kasnijeg odraslog doba. Koža sklona aknama je često masna, zato što lojne žlezde u ovom slučaju proizvode više sebuma no što je to slučaj kod drugih tipova kože. Ovo oboljenje je izazvano upravo zapaljenim ili inficiranim lojnim žlezdama, a tipično se javlja na licu, vratu, ramenima, leđima i grudima. Pored genetike i hormonalnih promena, akne mogu izazvati i određeni lekovi (kao što su steroidi i litijum), te ishrana sa velikim glikemijskim indeksom i mnogo mlečnih proizvoda, pušenje, stres i neadekvatna nega kože. U borbi sa aknama važno je najpre prepoznati eventualne okidače njihove pojave i razmisliti o načinima izmene određenih segmenata našeg stila života koji će ići u prilog rešavanju ovog problema.

Kako se suočiti sa problemom akni?

Kada je problem akni u pitanju neretko imamo tendenciju da ga takoreći guramo pod tepih, konkretno pod slojeve pudera ili korektora i to je jasno pogrešan pristup. Složićemo se da je od ključnog značaja za rešavanje svakog problema njegovo prihvatanje. Nakon što smo prihvatili svoju kožu kao deo sebe i razumeli da je njeno zdravlje u vezi sa ukupnim zdravljem našeg organizma, potrebno je potražiti pomoć dermatologa. Naime, vrlo brzo nakon što prihvatimo problem sa kojim se naša koža suočava i otpočnemo borbu sa njim, uvidećemo da danas postoje metode koje ga veoma efikasno rešavaju kao što je lasersko lečenje akni i ožiljaka od akni, tretman plazmom i mezoterapija. Dobra vest je takođe da neželjeni efekti ovih tretmana ne postoje i možemo zaključiti da nam savremene metode nude dobra rešenja problema ukoliko samo načinimo taj prvi korak suočavanja sa njime.

Kako akne utiču na naše samopouzdanje?

Način na koji vidimo sebe i način na koji pretpostavljamo da nas okolina vidi može biti značajno pogođen promenama na koži. Činjenica da je lice, koje je na neki način predstavnik našeg identiteta, na prvom mestu pogođeno aknama doprinosi ukupnom osećaju neprijatnosti. Ovo u velikoj meri otežava svakodnevicu i uopšte funkcionisanje u društvu, te može uticati na naše poduhvate na različitim poljima, poslovne i privatne uspehe. Naposletku, problem akni utiče na naše raspoloženje. Ukoliko smo nezadovoljni sobom na dnevnoj bazi, ova svojevrsna nervoza lako postaje trajno stanje i naizgled odlika naše ličnosti. Zbog toga je veoma važno uhvatiti se u koštac sa svim faktorima koji negativno utiču na samopouzdanje, a među njima su svakako i akne koje su nesumnjivo rešiv problem.

Da li postoji trajno rešenje?

Sa problemom akni je moguće izboriti se trajno, ali je vrlo važno uvek biti na oprezu. To ne znači da se od nas traži da strahujemo od njihove ponovne pojave, ali je važno održavati redovnu higijenu i ne izostavljati posetu dermatologu u okviru redovnih sistematskih pregleda. Činjenica je da podložnost aknama zavisi od brojnih faktora i postoji mogućnost da se one jave iznova i nenadano, naročito ukoliko zanemarimo negu kože i ne vodimo računa o onim navikama koje mogu doprineti ponovnim upalama. Nakon redovnih dnevnih rutina važno je koristiti čiste peškire ili jednokratne ubruse, a pri izboru namirnica imati na umu one koje ne idu u prilog stanju kože koje želimo da održimo. Izbor kozmetičkih preparata ne bi trebalo da bude previše slobodan, već valja proceniti spram iskustva i saveta dermatologa na koje losione, kreme i sapune naša koža najbolje reaguje.

Iako težimo ka tome da problem akni trajno rešimo, vrlo je važno dostići onaj nivo samosvesti koji nas upućuje na to da naša ličnost nije određena našim fizičkim izgledom. Uz poštovanje svih pravila koje podrazumeva higijena kože, ne zaboravimo da je ovo problem sa kojim se većina ljudi suočava i nema osnova da pretpostavljamo osudu društva zbog toga. Pokušajmo da s jedne strane doprinesemo boljoj slici sebe pre svega u sopstvenim očima, a onda da načinimo određenu distancu prema nesigurnostima koje ovaj problem sobom nosi. Počnimo konačno da prihvatamo bez nepotrebnog stresa i ono što smatramo svojim nesavršenostima.

Autor: Ljiljana Bugarin

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...