AJVAR JE „ CRVENO ZLATO“ MOGA KRAJA!

Uveliko je vreme spremanja omiljene slane zimnice. Srpske domaćinske porodice organizovano, čak nekoliko dana zaredom peku paprike i tradicionalno spremaju zimnicu po recepturama svojih majki i navrn-baka. Čitava zemlja miriše na somborsku, leskovačku, aleksinačku… i šumadijsku pečenu papriku! Prepoznatljivi mirisi na ulicama, čak i u velikim gradovima bude u građanima najlepše uspomene na detinjstvo i odrastanje u roditeljskom domu.

Nedavno je na društvenim mrežama osvanula fotografija mnogonagrađivane srpske spisateljice i pesnikinje Božice Velousis kako sprema zimnicu. Iako je Božica poznata po tome da čuva svoju privatnost od očiju javnosti i retko deli fotografije iz privatne arhive, ona tvrdi da je želela ovim putem da podeli sa poštovaocima njenog pera način pripreme zimnice u njenom rodnom kraju, u Šumadiji, ali i da se približi svim domaćicama koje ovih dana zavrću rukave i pripremaju omiljene specijalitete, koji se smatraju domaćim, nacionalnim brendom!

Da li je tačno narodno pravilo da ko peče, treba i da ljušti da bi se bolje trudio?!

  • Naravno da je tačno! Moji roditelji, iako su se svojevremeno bavili ozbiljnim profesijama, nikada nisu prekinuli tradiciju spremanja zimnice i uzgajanja povrća i voća. Nakon što sam preuzela počasnu plaketu iz Indije na hindi jeziku i obavila sve poslove u Beogradu, otišla sam u rodni kraj kako bih pomagla roditeljima u sezoni, ali i podsetila se najlepših trenutaka koji su obeležili moje detinjstvo. Dakako, paprike sam dobro oprala, osušila, ispekla, ocedila, samlela… potom pržila na smederevcu! Iz prve šerpe ajvara izašlo je devet tegli! Ja sam inače vrsna domaćica, te verujem da se ljubav prema kuhinji nasleđuje, jer ona je silna. Kuvanje za mene predstavlja kreativnost, baš kao i književost. Kada se bavim „crvenim zlatom“ iz svoje bašte, ulažem mnogo ljubavi i pažnje. Štavište, pripremala sam i druge vrste ajvara, ali i slatku zimnicu kojoj se moja ćerkica ponajviše obradovala. Znate, mi u porodičnoj kući posedujemo „ slatku sobu“, a u nju kad uđete sve miriše na kuvano voće i rozetlu.

Pesnikinja tvrdi da će blagovremeno, kada se ukine vanredno stanje covid-19, organizovati posetu predstavnika sedme sile u rodnom kraju, verujući da o njenoj tradiciji i porodičnom imanju zaista treba napraviti televizijsku reportažu, jer svaka kuća nosi svoj „adet“ , običaje i baštinu.

„Još nešto! Moj otac, inače ostvareni intelektualac, uvek nas podseća na to treba da se ponosimo svojim poreklom, tradicijom mentalitetom, da negujemo ljubav prema poljoprivredi i stočarstvu, ali da nipošto ne izostavimo visoko obrazovanje! Pamtim njegove reči. Sada kada sam se ostvarila kao majka, poslovna žena i pesnikinja, konačno mogu da se posvetim i mojim odlascima u rodni kraj, učeći dete pravim vrednostima života koje su na mene preneli moji roditelji.“ Izjavila je Božica Velousis za portal „Shine“ Magazin.

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...