AFRIČKA MUZIKA, OBIČAJI I INSTRUMENTI: INSTRUMENT NGONI

Afrička plemena i narodi provlače muziku svakog dana kroz njihove rituale i običaje. U njima posebno značajnim prilikama, u dane praznika svi kolektivno učestvuju u predivnim manifestacijama i priredbama. U njima je igra, u njima je ples, u njima je ritam kao veoma značajan element i sastavni deo života.

Koliko im muzika znači možemo zaključiti i na osnovu toga koliko su njoj posvećeni. Stalno eksperimentišu i u raznim kombinacijama prave i ukrašavaju instrumente tako da je njihova kolekcija prilično velika. Raznovrsnost bogata, od svega mogu da naprave zvuk, pa možete izabrati svoj instrument od najjednostavnijeg do onih koji su zavredeli dosta pažnje prilikom pravljenja. Prave se pomoću životinjske kosti, bambusa, trske…Bubnjevi sačinjeni su od gline, oklopa kornjače, metala… Daščice drveta poslužile su za ksilofon,a zvečke prave od školjki, semenki, voćnih ljuštura… Životinjske tetive koriste kao žice, a kožu reptila kao dekoraciju.

NGONI je instrument koji ćemo vam danas predstaviti. On se koristi u zapadnoj Africi i sačinjen je od kozije kože, drveta, tikve kalabash, kauri školjke i konca. Visine je oko 60 cm, i ima uglavnom od 8 do 16 žica. Ranije su ga najčešće koristili lovci, ali danas ga sviraju grioti, odnosno pripovedači i prenositelji tradicije u zapadnoafričkoj kulturi.

Ukoliko vas interesuje afrička kultura, običaji i muzika , pratite nas u narednim danima. Imaćete priliku da čitate zanimljive informacije i da vidite ostale instrumente koje koriste. Ovde možete poslušati kako zvuči Ngon:

Autor: Aleksa Ćelap

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...

Tri stanja kroz koja najbolje upoznajemo sebe

Tri stanja kroz koja najbolje upoznajemo sebe. Postoje u...

Preporuke distopijskih romana

Preporuke distopijskih romana. Danas vam predstavljam nekoliko preporuka distopijskih...

Aromatični Uskršnji mafini sa cimetom, lešnikom i šargarepom

Aromatični Uskršnji mafini sa cimetom, lešnikom i šargarepom. Kako...