Adolescencija i seksualnost

U pubertetu dolazi do pojave sekundarnih polnih karakteristika. Dolazi do promena tela adolescenata koje se  menja i razvija. Neretko  je adolescentima teško da se prilagode na ove promene, da ih private,  zbunjeni su i često  budu nezadovoljni svojim izgledom.

Oba pola žele da saznaju nešto više o seksualnosti koja se budi  i  koja je isprovocirana promenama na telu koje se dešavaju, ali se istovremeno  stide da pitaju i pričaju o tome. Često dolazi do toga  da  osoba u ovom životnom razdoblju ima istovremeno seksualne želje i želje za nežnočću, a ne ume da ih pomiri.

Tako se, da bi  ponašanja uklapili  u obrazac kulture i tradicije, adolescenti mogu  opredeliti za jednu, jače izraženu  potrebu.

Činjenica je da  se ( izraženo je u našem podneblju), tinejdžerke i dele na “dobre” devojke (nežne, fine i nevine) i “loše” devojke (sa kojima su dozvoljeni seksualni odnosi).

Isto tako, tinejdžeri se dele na “fine”, kojima se u našoj kulturi neretko daju pogrdni epiteti, i na “loše momke”, koji su često popularni u društvu.

Drugi način rešavanja konflikta između potrebe za nežnočću i seksualne potrebe je potpuno negiranje potrebe za nežnošću. Ona počinje  da se tretira kao slabost i postaje odbojna.

Oba načina su problematična.

To dovodi do unutrašnjih konflikta koji mogu dvojako da se rešavaju. Kao posledica može se javiti  razvoj mnogih osećanja od krivice, preko samoosude i sramote do povlačenja i potencijalne destruktivnosti.

Seksualnost je urođen nagon i ne pojavljuje se iznenada u periodu puberteta već u ovom periodu počinje da se manifestuje na drugačiji način. Seksualnost svakako predstavlja najznačajniju stvar u periodu adolescencije.

Istovremeno sa činjenicom da se odredjen broj adolescenata ne oseća najudobnije u svom izmenjenom telu, koje nisu prihvatili još uvek, ne smemo zaboraviti da ove promene na njihovim telima dovode i do  promena   unutrašnjeg,  psihološkog sveta, predstave o drugima, predstave o sebi,  statusa među drugima – kako vršnjacima tako i odraslima.

Izvestan broj adolescenata lako eksperimentiše sa transformacijama tela: menjaju frizure, stavljaju nakit, menjaju stil,  ističu ono što misle da je  lepo, ( to se odnosi na promene koje su  već prihvatili), a pokrivaju nedostatke ili one delove na koje se nisu navikli (i koje nisu prihvatili još uvek).

Uloga roditelja i porodice je u ovom periodu veoma važna. Ne smete potpasti pod stereotipno ponašanje tako svojstveno našoj kulturi, koje definiše  da je seksualnost tabu tema između roditelja i dece.

Ukoliko prepustite dete “samoobrazovanju” na ove teme, verovatno ćete kao ishod imati dete koje će zahvajujući medijima koji su najlakše dostupni, biti u potpunosti upoznato sa tehničkim detaljima vezano za seksualnost i seksualni odnos.

Pitanje je:  šta se dešava sa emocionalnom perspektivom seksualnosti?

Čitav splet potreba se generiše u ovom periodu i odose se na potrebe za prihvatanjem, pripadanjem, znanjem, potvrdjivanjem i utvrdjivanjem sistema vrednosti,  vrednosti  i verovanja će uveliko uticati na seksualno sazrevanje ,ali i emotivno sazrevanje vašeg deteta, a najveću pomoć pri uspostavljanju istih zapravo možete vi da date.

Vaš uticaj na formiranje moralnih načela je ogroman, a od toga dobrim delom zavisi kako će se adolescent snaći po pitanju svoje seksualne identifikacije i njenog razvoja pod uticajem  različitih, često suprotstavljenih pritisaka (škola, mediji, društvo, porodica, verska ubedjenja, moralna načela itd).

Za podršku u rešavanju ovih situacija smo Vam na raspolaganju – Centar za razvoj ličnosti i konsalting MOTIV.

Autor: Snežana Todosijević

Motiv

Ig profil: motiv_centar_za_licni_razvoj

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...