Adolescencija i seksualnost

U pubertetu dolazi do pojave sekundarnih polnih karakteristika. Dolazi do promena tela adolescenata koje se  menja i razvija. Neretko  je adolescentima teško da se prilagode na ove promene, da ih private,  zbunjeni su i često  budu nezadovoljni svojim izgledom.

Oba pola žele da saznaju nešto više o seksualnosti koja se budi  i  koja je isprovocirana promenama na telu koje se dešavaju, ali se istovremeno  stide da pitaju i pričaju o tome. Često dolazi do toga  da  osoba u ovom životnom razdoblju ima istovremeno seksualne želje i želje za nežnočću, a ne ume da ih pomiri.

Tako se, da bi  ponašanja uklapili  u obrazac kulture i tradicije, adolescenti mogu  opredeliti za jednu, jače izraženu  potrebu.

Činjenica je da  se ( izraženo je u našem podneblju), tinejdžerke i dele na “dobre” devojke (nežne, fine i nevine) i “loše” devojke (sa kojima su dozvoljeni seksualni odnosi).

Isto tako, tinejdžeri se dele na “fine”, kojima se u našoj kulturi neretko daju pogrdni epiteti, i na “loše momke”, koji su često popularni u društvu.

Drugi način rešavanja konflikta između potrebe za nežnočću i seksualne potrebe je potpuno negiranje potrebe za nežnošću. Ona počinje  da se tretira kao slabost i postaje odbojna.

Oba načina su problematična.

To dovodi do unutrašnjih konflikta koji mogu dvojako da se rešavaju. Kao posledica može se javiti  razvoj mnogih osećanja od krivice, preko samoosude i sramote do povlačenja i potencijalne destruktivnosti.

Seksualnost je urođen nagon i ne pojavljuje se iznenada u periodu puberteta već u ovom periodu počinje da se manifestuje na drugačiji način. Seksualnost svakako predstavlja najznačajniju stvar u periodu adolescencije.

Istovremeno sa činjenicom da se odredjen broj adolescenata ne oseća najudobnije u svom izmenjenom telu, koje nisu prihvatili još uvek, ne smemo zaboraviti da ove promene na njihovim telima dovode i do  promena   unutrašnjeg,  psihološkog sveta, predstave o drugima, predstave o sebi,  statusa među drugima – kako vršnjacima tako i odraslima.

Izvestan broj adolescenata lako eksperimentiše sa transformacijama tela: menjaju frizure, stavljaju nakit, menjaju stil,  ističu ono što misle da je  lepo, ( to se odnosi na promene koje su  već prihvatili), a pokrivaju nedostatke ili one delove na koje se nisu navikli (i koje nisu prihvatili još uvek).

Uloga roditelja i porodice je u ovom periodu veoma važna. Ne smete potpasti pod stereotipno ponašanje tako svojstveno našoj kulturi, koje definiše  da je seksualnost tabu tema između roditelja i dece.

Ukoliko prepustite dete “samoobrazovanju” na ove teme, verovatno ćete kao ishod imati dete koje će zahvajujući medijima koji su najlakše dostupni, biti u potpunosti upoznato sa tehničkim detaljima vezano za seksualnost i seksualni odnos.

Pitanje je:  šta se dešava sa emocionalnom perspektivom seksualnosti?

Čitav splet potreba se generiše u ovom periodu i odose se na potrebe za prihvatanjem, pripadanjem, znanjem, potvrdjivanjem i utvrdjivanjem sistema vrednosti,  vrednosti  i verovanja će uveliko uticati na seksualno sazrevanje ,ali i emotivno sazrevanje vašeg deteta, a najveću pomoć pri uspostavljanju istih zapravo možete vi da date.

Vaš uticaj na formiranje moralnih načela je ogroman, a od toga dobrim delom zavisi kako će se adolescent snaći po pitanju svoje seksualne identifikacije i njenog razvoja pod uticajem  različitih, često suprotstavljenih pritisaka (škola, mediji, društvo, porodica, verska ubedjenja, moralna načela itd).

Za podršku u rešavanju ovih situacija smo Vam na raspolaganju – Centar za razvoj ličnosti i konsalting MOTIV.

Autor: Snežana Todosijević

Motiv

Ig profil: motiv_centar_za_licni_razvoj

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Šta čitati ove zime?

Šta čitati ove zime? Zima mi je oduvek bila...

Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa

Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa....

Da li je i on bolestan?

Da li je i on bolestan? Polako se približavamo...

Kako ubijaju dobre devojke – YA roman za sve ljubitelje dobrih misterija

Kako ubijaju dobre devojke - YA roman za sve...