LATINO – AMERIČKI PLESOVI

Ples se deli na latino – američke, standardne i moderne plesove. Kao jedan od najpopularnijih i najženstvenijih plesnih stilova je latino – američki ples koji se razlikuje od ostalih plesova po eleganciji i gracioznosti pokreta, prelepim plesnim kostimima koji očaraju sve devojčice i motivišu da se opredele baš za ovu vrstu plesa. Ovaj plesni stil je jako zahtevan, jer zahteva savršenu tehniku plesnih parova, odličnu kondiciju i gracioznost na plesnoj sceni, odlično i pravilno držanje tela, kao i luksuzne plesne kostime i opremu koja je neophodna za preformanse i plesna takmičenja.

Stil latino – američkih plesova se razlikuje od standardnih plesova. Za razliku od standardnih plesova, latino – američki plesovi, kao i njihova muzika, žele nešto da dočaraju i kažu plesnim pokretima. Značajna je razlika između standardnih i latino – američkih plesova i u tehnici izvođenja koraka. Za razliku od standardnih plesova, gde u koraku napred idemo preko pete, u LA plesovima u korak napred idemo sa savijenim kolenima preko prstiju na puno stopalo. Držanje: U latino-američkim plesovima držanje plesača je tako da su udaljeni jedan od drugog za razliku od standardnih plesova gde stoje jedan nasuprot drugom. U standardnim plesovima partnerka stoji s partnerove desne strane. U latino plesu postoji i držanje za obe ruke u visini struka, dok u standardnim plesovima ne. Latino – američki plesovi su: Rumba (sportska; izvorno rumba-bolero), Samba, Cha-cha-cha, Paso doble, Jive, Mambo, Salsa, Cuban-rumba, Pachanga, Cumbia, Merengue, Bachata.

Bachata je ples iz Dominikanske Republike. Osnovni korak se sastoji od tri koraka i tepa. Kod prva tri koraka težina se prebacuje sa jedne noge na drugu, a na četvrtom koraku se izbacuje kuk suprotno od kretanja smera nogu ili se napravi tep dodirivanjem prsta o pod. Partneri plesu odvojeno ili pribijeno telo uz telo, u zavisnosti od stila i raspoloženja plesača. Svaki četvrti takt je u muzici posebno naglašen. Muškarac vodi partnerku tako što joj rukama i gornjim delom tela daje signale. Žena na isti način prati muškarca. Bachata je specifična i po muzici koja govori o ljubavi kao i po ritmu koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Postoje više stilova bachate: 1) Dominikanski stil koji je nastao na teritoriji Dominikanske republike, 2) Tradicionalni stil koji je zastupljen u Evropi i SAD-u, 3) Moderni stil, 4) Bachantango u kome je zastupljen argentinski tango, 5) Rueda de Bachata – u kome postoji vođa koreografije koji naglas odredjuje koreografiju dok ostali plesači prate.

Ova vrsta plesa je najpopularnija jer se pleše u paru, izaziva jake emocije kod plesača kao i gledaoca nastupa, motiviše ljude da se bave plesom jer lako mogu da savladaju plesne pokrete, omogućava dodatnu zabavu i rekreaciju, dok neki uspešno nalaze i svog savršenog partnera.

Autor: Ivana Strahinjić, sertifikovani plesni trener i fitness instruktor

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da odaberete pravu fotokopirnicu za vaše potrebe?

Kako da odaberete pravu fotokopirnicu za vaše potrebe? Odabir...

Ulja u službi lepote: Kako kontrolišu masnoću, smanjuju pore i umiruju kožu

Ulja u službi lepote: Kako kontrolišu masnoću, smanjuju pore...

Bundeva kao superhrana ove jeseni

Bundeva kao superhrana ove jeseni. Bundeva se uzgaja od...

Francuska poslastičarska krema po originalnom receptu

Francuska poslastičarska  krema po originalnom receptu. Danas delimo...