Jezro Kudreč

U blizini Smederevske Palanke nalazi se jezero Kudreč. Sastoji se od dva jezera – Kudreč I, koji je veći od  jezera  Kudreč II. Dubina jezera Kudreč I je oko 15 metara, dok je dužina malo više od jednog kilometara. Postoji dve brane, jedna je na početku jezera, i oko nje nalazi se hotel i restoran „Jezero“, a druga brana nalazi se između dva jezera. Teritorija oko jezera nije baš sređena, jedan deo prolazi kroz šumu i ide se kružno sa manjim usponima. Tako da ljubitelji prirode, pešačenja i aktivnog odmora uživali bi u ovoj stazi, dok na drugoj strani postoji domaćinstva, pa tu i tamo mogu da se sretnu ribolovi, pogotovo na drugom jezeru, gde možete da vidite i divlje patke. Što se tiče riba ovde mogu da se ulove: bela riba, šaran, rečni rakovi, a u šumi ima i malo divljači, pa tu i tamo možete da naletite na neku srnu ili fazana (kako su nam rekli meštani). Mi dok smo šetali i trčali nismo videli.

Pitali smo kako je nastalo ime jezera, pa su nam ispričali legendu za koju se vezuje nastanak imena:

„Nekada davno, na mestu gde se sada nalazi jezero, bila je mala crkva u šumi sa lekovitom vodom. Ovamo su dolazili iz cele Srbije da bi se lečili. Crkva je bila dobro sakrivena u šumi, tako da Turci nisu mogli nju da pronađu. Međutim, jednog dana siromah popio je čašicu više, pa kad su ga Turci sreli i upitali o crkvi, on je njima pokazao i objasnio put. Turci su pronašli crkvu, spalili nju i par ljudi što su bili u njoj i srušili do temelja. Taj siromah je čuo i shvatio šta je uradio i počeo da izgovara reči: „KUD REČE! KUD REČE!“. Posle toga taj siromah je ubrzo i izgubio svoj razum, i obesio se na mestu u blizini crkvenog potoka, koji su nazvali posle po njegovim rečima –KUDREČ. „

U neposrednoj blizini jezera nalazi se i šuma Mikulj, gde je smešten PD „Jasenica“, koji su inače i organizovali Brdsku Kros trku, na kojoj smo prisutstvovali.

Tako da ukoliko imate slobodan vikend, koji želite da provedete u prirodi, a da pri tome ne putujete daleko, ovo mesto može da bude savršen izbor.

Autor: Kristina Jovičić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da odaberete pravu fotokopirnicu za vaše potrebe?

Kako da odaberete pravu fotokopirnicu za vaše potrebe? Odabir...

Ulja u službi lepote: Kako kontrolišu masnoću, smanjuju pore i umiruju kožu

Ulja u službi lepote: Kako kontrolišu masnoću, smanjuju pore...

Bundeva kao superhrana ove jeseni

Bundeva kao superhrana ove jeseni. Bundeva se uzgaja od...

Francuska poslastičarska krema po originalnom receptu

Francuska poslastičarska  krema po originalnom receptu. Danas delimo...