VEŽBOM DO ZDRAVLJA

Dragi ljudi, korisno je da znate da u fizičkoj kulturi ZDRAVLJE treba posmatrati u sirem smislu a ne samo kao odsustvo bolesti. Pravilno izabrana i na stručan nacin dozirana fizička aktivnost pa samim tim i fizička sposobnost mogu imati jako pozitivan uticaj na zdravlje. Naučno je dokazano da u savremenom dobu dolazi do drastičnog pada fizičkih sposobnosti čoveka. Sedenje u automobilu, na radnom mestu, ispred tv-a ili kompjutera je deo svakodnevnice savremenog čoveka čija je direktna posledica gojaznost, hipokinezija( nedovoljno kretanje) i psihički stres. Ova tri faktora se nazivaju morbogeni trijas i zajedno predstavljaju najveći uzročnik obolevanja i smrti savremenog čoveka.

SAVREMENE BOLESTI koje ugrozavaju zdravlje čoveka jesu bolesti kardiovaskularnog sistema, srca i krvnih sudova, hipertenzija, infarkt, moždani udar, dijabetes itd. Posle njih idu problemi sa zglobovima i kostima, posturalne disfunkcije, artroza, osteoporoza itd.

Kako SPREČITI ili odložiti nastanak tih bolesti? Razvijanjem fizičkih sposobost: IZDRŽLJIVOSTI ( aerobna, kardiovaskularna izdržljivost) kao npr ciklicne aktivnosti: hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje itd. SNAGA pre svega mišica trupa kao i pokretljivosti naročito kičmenog stuba, kukova i ramena! Pokrenite se, uvedite bar 30 min neke fizičke aktivnosti u svoju svakodnevnicu. Pokrenite svoju decu, ne dozvolite da odrastaju samo uz video igre, telefone i slatkiše, budite zdravi, srećni i puni energije!

Autor: Sanja Spasić, personalni fitnes trener i grupni fitnes instruktor

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da odaberete pravu fotokopirnicu za vaše potrebe?

Kako da odaberete pravu fotokopirnicu za vaše potrebe? Odabir...

Ulja u službi lepote: Kako kontrolišu masnoću, smanjuju pore i umiruju kožu

Ulja u službi lepote: Kako kontrolišu masnoću, smanjuju pore...

Bundeva kao superhrana ove jeseni

Bundeva kao superhrana ove jeseni. Bundeva se uzgaja od...

Francuska poslastičarska krema po originalnom receptu

Francuska poslastičarska  krema po originalnom receptu. Danas delimo...