TART TROPEZIEN

Tart tropezien je nastao u čast glumice Brigitte Bardo ( Brižit Bardo). Recept je smislio poslastičar Alexandre Micka iz St Tropez ( San Tropea), kada je Brižit Bardo snimala film u tom gradu. Međutim, pravu verziju recepta niko ne zna jer se strogo čuva. Zna se samo da je u pitanju brioš testo u kombinaciji sa poslastičarskom kremom. Ja sam eto, napravila neku svoju verziju ovog tarta, oslanjajući se na priče o čuvenom tartu napravljenom u čast Brižit Bardo.

Recept:

450gr brasna + 50 gr brašna T45

3 jaja,

120gr otopljenog putera + 30 gr

4kašike šećera,

1kasicica soli,

20gr pekarskog kvasca

100ml mleka.

Za poslasticarsku kremu:

400ml mleka,

200ml sojinog mleka

6kasika secera,

3 žumanca 5 kašika brašna

200 gr umućenog šlaga

30 ml tečne vanile

Tart možete peći u običnom pleku ili kao što sam ja u modli za kuglof.

Priprema:

Mleko ugrejite da bude mlako, dodajte šećera kvasca,i onih 50 gr brašna, te sačekajte da kvasac nabubri – nadođe. Stavite brašna u vanglu, napravite udubljenje te u njemu stavite otopljenog putera, ležerno umućena jaja, dodajte soli te zamesite testo, oblikujući ga u loptu koju ćete premazati sa onih 30 gr otopljenog putera. Pokrijte testo čistom krpom i ostavite da nadođe na sobnoj temperaturi.. Kada testo naraste, premesite ge, pokrijte krpom te ostavite da nanovo naraste. Nakon toga istresite ga na ležerno pobrašnjenom stolu, dobro ga izmesite rukama i stavite u podmazanu modlu. Pecite tart na 200 stepeni oko 20- tak minuta. Za to vreme pripremite kremu.

Priprema kreme:

Od ukupne količine mleka odvojite 150 ml u kojem ćete razmutiti brašna i žumanca. Preostalo mleko sipajte u šerpicu, dodajte šećera, te zagrejte do vrenja, sipajte u smesu sa žumancima i brašnom, energično mešajući žicom, zatim svu smesu vratite ponovo u šerpu, te kuvajte kremu na tihoj vatri uz neprestano mešanje, dobrih 5 minuta. Sklonite sa vatre, ostavite da se ohladi,dodajte tečne vanile i umućenog šlaga, dobro sjedinite, presecite tart na pola, nafilujte ga kremom, posipajte prah šećerom, ostavite ga u frižideru na pola sata i nakon toga poslužite.

Autor: Sunčica Stanković

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da odaberete pravu fotokopirnicu za vaše potrebe?

Kako da odaberete pravu fotokopirnicu za vaše potrebe? Odabir...

Ulja u službi lepote: Kako kontrolišu masnoću, smanjuju pore i umiruju kožu

Ulja u službi lepote: Kako kontrolišu masnoću, smanjuju pore...

Bundeva kao superhrana ove jeseni

Bundeva kao superhrana ove jeseni. Bundeva se uzgaja od...

Francuska poslastičarska krema po originalnom receptu

Francuska poslastičarska  krema po originalnom receptu. Danas delimo...