ČULO MIRISA JE ČULO ŽELJE…

Vanila, cimet ili badem mirišu na zimske noći, ali i hranljivi sastojci za negu važan su segment- svakog dana u godini

Zima je doba godine koje prepoznajemo po karakterističnim mirisima. Gde god da se krene sada u decembru, sačekaće nas razni aromatični mirisi. Javljaju se asocijacije u deliću sekunde na sve ove mirise koji nas okružuju.

Ipak, zimski ukusi mogu mnogo više da učine za zdravlje i organizam od senzualnih mirisa. Aromatične esencije sadrže i brojne hranljive sastojke koji neguju telo, spolja i iznutra.

Neke od aroma nalaze se u proizvodima za mršavljenje, koji stimulišu metabolizam i ubrzavaju sagorevanje masti. Neki drugi učiniće kožu elastičnijom i mekšom, štiteći je od štetnih materija i pomažući joj da se suprotstavlja procesu starenja.

Originalni cimet potiče iz Šri Lanke ili iz Bangladeša i dobija se iz osušene, slatke kore cimetovog stabla. U obliku praha ili kao štapić, cimet daje hrani ili pićima specifičnu i senzibilnu aromatičnu crtu, a pri tom poboljšava sagorevanje masti, štiti kardiovaskularni sistem i reguliše nivo šećera u krvi.

Zbog svojih karakteristika, cimet je idealna komponenta proizvodima za negu. Njegovo delovanje, između ostalog, značajno je i kod smanjenja pora na licu, ako se koristi u maskama za lice ili može veoma dobro da neguje usne.

Ulje bademovog drveta sadrži brojne vitamine, minerale i nezasićene masne kiseline i smatra se klasičnim faktorom lepote, lepog lica, kose i tela. Razlikuje se gorko bademovo ulje i to je pre svega eterično ulje i potrebno ga je uvek razblažiti. Takođe, tu je i slatko bademovo ulje i ono se koristi u kozmetici. Ono je nežno i lagano i sa lakoćom prodire u dublje slojeve kože, bez začepljavanja pora.

Zboh svojstva blagosti i slabe kiselosti, pogodno je čak i za bebinu kožu kao i za osobe sa osetljivom kožom. Koži obezbeđuje intenzivnu hidriranost, povećava elastičnost, pojačava zaštitnu funkciju kože i na taj način štiti je od štetnih spoljnih uticaja. Kada je nega kose u pitanju, takođe pomaže protiv suvoće i ispucalih krajeva tako što se umasira lgano u vlažnu kosu.

 

Aromatična vanila vodi poreklo od istoimene orhideje. Ovaj egzotični cvet raste u Africi, Centralnoj Americi, Indoneziji i zapadnoj Indiji i jedna je od najskupljih začina na svetu. Glavna komponenta arome vanile ustvari je čudesni lek. On se u aromaterapiji koristi protiv anksioznosti, depresije ili kod problema sa spavanjem. Kada je u pitanju nega kože, vanila je tu takođe nezamenljiva zato što deluje protivupalno i rešava probleme kože kao što su pitanja gljivica ili ekcem.

 

Autor: Ivana Živanić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da odaberete pravu fotokopirnicu za vaše potrebe?

Kako da odaberete pravu fotokopirnicu za vaše potrebe? Odabir...

Ulja u službi lepote: Kako kontrolišu masnoću, smanjuju pore i umiruju kožu

Ulja u službi lepote: Kako kontrolišu masnoću, smanjuju pore...

Bundeva kao superhrana ove jeseni

Bundeva kao superhrana ove jeseni. Bundeva se uzgaja od...

Francuska poslastičarska krema po originalnom receptu

Francuska poslastičarska  krema po originalnom receptu. Danas delimo...