„Kroz oči Alana Poa” – pravi odabir za ljubitelje misterije

„Kroz oči Alana Poa” – pravi odabir za ljubitelje misterije. Edgar Alan Po je za mene sinonim za misteriju, stravu i jezu. Po je rođen 1806. u Bostonu. Veoma rano je izgubio roditelje. Otac je ostavio porodicu, a majka je umrla kada je on imao dve godine. Po je poslat kod Džona Alana i njegove supruge koji su mu postali staratelji. Nakon napuštanja koledža proveo je neko vreme u vojsci. Posle toga stigao je i akademije Vest point. Tu ga mi u ovom romanu prvi put susrećemo.

kroz-oci-alana-poa

Penzinisani detektiv Gas Landor dobije poziv sa Akademija Vest Point. Na Akademiji se desio užasan zločin i on je odabran da ga reši.

Gas prilikom istrage upoznaje neobičnog kadetra koji mu uskoro postaje desna ruka u rešavanju slučaja. Jasno je da je kadet o kojem je reč Edgar Alan Po.

Služeći se pojedinim istorijskim činjenicama i stvarnim istorijskim likovima Luis Bejard stvara zanimljiv zaplet. Iako Po nije glavni lik u ovoj knjizi, njegova poezija, način pisanja i stil života su definitivno utkani na pravi način u ovo delo. Atmosfera u romanu je misteriozna, pomalo napeta, na granici natprirodne i jezive. Likovi su višeslojni i dobro razrađeni. Svaki od njih nam na svoj način pokazuje kako uglavnom treba dobro da se zagledamo u nečiji život da bismo shvatili kakva je ta osoba zaista.

kroz-oci-Alana-poa-luis-bejard

„Kroz oči Alana Poa” – pravi odabir za ljubitelje misterije

Sama radnja se proteže na skoro 500 stranica. Ovo će možda ljubiteljima knjiga u kojima se sve dešava brzo i dinamično zasmetati, ali meni je baš prijalo. Pisac je dobro razradio sva dešavanja. Dao nam je istorijat za sve značajne likove i ponudio nam dosta prostora za mozganje i povezivanje različitih aspekata slučaja.  Jako mi se dopalo što je Bejard od kratkog perioda koji je Po zaista proveo na Vest Pointu uspeo da stvori čitav niz događaja u kojima svi ljubitelji književnosti Edgara Alana Poa mogu da uživaju.

Kako bi izgledalo iskradati se u sred noći sa Vest Pointa sa Poom? Kako bi izgledalo dešifrovati dnevnike i istraživati okultne knjige? I kako izgleda lov na ubicu u jednom maglovitom gradiću u kome niko nije siguran? Istorijska fikcija, misterija i triler u jednoj knjizi. Može li bolje?

Uskoro nas očekuje i ekranizacija ovog romana. U januaru na Netflix stiže film The pale blue eyes sa Kristijanom Bejlom u glavoj ulozi. Ja jedva čekam da vidim hoće li biti jednako dobar kao knjiga.

Autor: Milica Barać

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da odaberete pravu fotokopirnicu za vaše potrebe?

Kako da odaberete pravu fotokopirnicu za vaše potrebe? Odabir...

Ulja u službi lepote: Kako kontrolišu masnoću, smanjuju pore i umiruju kožu

Ulja u službi lepote: Kako kontrolišu masnoću, smanjuju pore...

Bundeva kao superhrana ove jeseni

Bundeva kao superhrana ove jeseni. Bundeva se uzgaja od...

Francuska poslastičarska krema po originalnom receptu

Francuska poslastičarska  krema po originalnom receptu. Danas delimo...