7 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE VAŠA KOSA SUVA

Primetile ste da vam kosa nije više lepa kao nekada, već je nekako suva i ispucala. Ne znate šta bi mogao biti razlog i gorite od želje da saznate, kako biste je što pre sredile i vratile u prvobitno stanje.

Suva kosa nastaje kada prirodno ne dobije dovoljno vlažnosti. Tada joj se smanjuje sjaj, pa deluje nezdravo, neuredno i čupavo.

A da bi vaša kosa bila ponovo lepa, morate je pažljivo čuvati. Kosa se održava i neguje isto kao i svaki drugi deo tela.

Zaista je istinita sledeća činjenica – ako ste zadovoljne svojom kosom bićete i mnogo više zadovoljne sobom. Ako vam je kosa lepa, zdrava i uredna bićete srećnije i više samouverene.

Zašto nastaje suva kosa

Važno je da pronađete uzrok koji dovodi do sušenja kose, kako bi ga uklonile i što pre krenule sa adekvatnim tretmanom za oporavak.

Različiti faktori mogu dovesti do toga da vam je kosa suva. Neki od uzroka koji se često ponavljaju i koji lako mogu da se eliminišu su:

  • Toplo vreme

Tokom toplih i letnjih dana kosa je svakodnevno izložena suncu i UV zračenju. Visoke temperature su jako štetne, a šešir može biti odličan spas od sunca.

  • Previše tretmana na kosi

Ukoliko vašu kosu previše opterećujete različitim tretmanima, poput minivala, prečestog farbanja, blajhanja i slično, znajte da time samo pogoršavate stanje.

  • Često pranje kose

Često pranje kose nije preporučljivo jer se tako ispiraju sva prirodna ulja koja štite kožu glave i kosu od oštećenja.

  • Hormonske promene

Pilule za kontracepciju, kao i stanja poput trudnoće i menopauze mogu izazvati hormonske promene i reakcije u organizmu. To kasnije može uticati da kosa postane suva i ispucala.

  • Loš odabir šampona

Ukoliko koristite šampon i kozmetičke preparate koji ne odgovaraju tipu vaše kose i kože, to zaista može uticati na njenu strukturu i dalje stanje. Šamponi koji ne odgovaraju tipu kose neće imati nikakav pozitivan efekat, jer njihov sastav nije adekvatan za vas.

  • Neočešljana kosa nakon pranja

Kosa veoma lako može da se kida na krajevima i da puca kada je mokra, naročito ako nije očešljana, već umršena, izgužvana i neispravljena.

  • Sušenje pod visokim temperaturama

Svakodnevno feniranje ili peglanje kose može veoma negativno da utiče na izgled vaše frizure. Vruć vazduh iz fena ili vrela presa mogu dodatno izvući vlažnost iz nje, što dovodi do dodatnog i ubrzanog stvaranja suve kose.

Kada otkrijete zbog čega vam je kosa suva i ispucala, savetujemo vam da se opredelite za neku prirodnu metodu oporavka.

Autor: Marija Mitrović – Stojanović

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...