5 knjiga koje će vam ulepšati praznike

5 knjiga koje će vam ulepšati praznike . Bliže nam se praznici, a samim tim nam se menjaju i čitalački planovi. Kako smo uveliko odmakli od leta i sladunjavih limunadica uz koktelčiće i šum talasa, polako prešli u jesen i neku opuštenu cozy varijantu uz ćebence i zvuke dobovanja kiše po oknima prozora.

5 knjiga koje će vam ulepšati praznike

Istorijskih romansi i klasika uz toplu kafu i pitu od bundeve, polako se opraštamo i od spooky sezone i ulazimo u onu prazničnu, gde će nam trebati nešto da nam onako baš otopi srce, ugreje dušu i nešto uz šta ćemo uživati uvijeni u prazničnu dekicu i uz pucketanje vatre u kaminu. Nešto bi nam dobro došlo sada, ali nešto što u sebi sadrži porodične vrednosti, negovanje tradicije kao i malu dozu romantike i humora koja za ovo hladnjikavo vreme nije nikada na odmet, stoga evo šta vam predlažem.

5-knjiga-koje-ce-vam-ulepsati-praznike
5 knjiga koje će vam ulepšati praznike

1.Božićna igračka

Dobro došli u svet magije DŽ.K.Rouling, samo ovog puta, umesto Hari potera i borbe protiv mračnih sila i dementora spremite se da upoznate jednog dečaka koji bi zbog svoje igračke otišao čak i u rizično putovanje u zemlji Zatureniji samo kako bi ga našao. Ovo je priča o privržanosti jednoga dečaka i o ljubavi prema jednoj igrački, jednom malenom plišancu, jednom izgubljenom Dodi prasetu zbog koga će se Džek suočiti sa mnogim izazovima u kraljevstvu  zemlje Zaturenije. Otkrijte koliko su deca spremna da idu samo kako bi ponovo pronašla svoju voljenu igračku i saznajte kakva sve bića i stvari postoje u ovoj magičnoj zemlji.

5-knjiga-koje-ce-vam-ulepsati-praznike
5 knjiga koje će vam ulepšati praznike
  1. Božićna priča

Za Ebenizera Skrudža nema ko nije čuo. Njegov tvrdičluk naširoko je poznat celom svetu. Ali iako ste ovu knjigu već više puta čitali nikada nije na odmet da je pročitate još koji put i shvatite da i tvrdica može postati osoba izdašne ruke, da i osoba tvrdog srca može postati osoba mekog srca i da i loš i nemilosrdan čovek može postati dobar.

5 knjiga koje će vam ulepšati praznike

U ovoj pričici se suočavamo sa tri Božićna duha – duha prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Zajedno sa Skrudžom otići ćemo u prošlost i videti kakvo je njegovo detinjstvo bilo da li se radovao Božiću kao mali, zatim sagledavamo kakav je postao sada, i na kraju saznajemo šta ga čeka u budućnosti ako se ne promeni – i na kraju dolazimo do samog čina pokajanja i shvatamo da je transformacija moguća ako je želja dovoljno velika – i što je još važnije – iz srca.

5-knjiga-koje-ce-vam-ulepsati-praznike
5 knjiga koje će vam ulepšati praznike

3.Deda Mrazov novi posao

Deda Mrazu je silno dosadilo da raznosi Božićne poklone i čestitke deci po kućama, da se spušta niz čađave odžake kako bi ostavio svaki poklon ispod jelke, da obiđe nebeskom kočijom ceo svet i poseti svaki dom, da prima porudžbine i izrađuje poklone u svojoj radionici tako da je on naprosto odlučio da da otkaz. U njegovim pustolovinama šetajući od posla do posla, od firme do firme, pratimo kako je pokušao da promeni sto zanimanja, i shvatimo kao i on sam da se nigde bolje nije snašao nego u onom poslu odakle je i počeo. U njegovoj ulozi. U ulozi Deda Mraza.

5-knjiga-koje-ce-vam-ulepsati-praznike
5 knjiga koje će vam ulepšati praznike
  1. Dečak zvani Božić

U ovoj priči spremite se da upoznate jednog dečaka koji  veruje u magiju. Veruje u svet vila i vilenjaka i veruje u severni pol. Veruje u irvase i duh Božića. Jednoga dana naš glavni junak ostaje bez oca zato što je ovaj morao na poslovni put. Primoran da živi sa zlobnom, džangrizavom tetkom naš mališan se zapućuje u potragu za ocem i pogodite šta nalazi – nailazi na pravi, pravcati vilinski svet. E tek tad počinje zabava. Upoznajte irvase, trolove, vile i vilenjake i zajedno sa njim upustite se u magičnu, Božićnu avanturu.

5-knjiga-koje-ce-vam-ulepsati-praznike
5 knjiga koje će vam ulepšati praznike
  1. Devojčica koja je spasla Božić

Amelija je kao mala ostala bez mame. Baš uoči Božića umrla je od raka. Od tada, svaki naredni Božić joj nije isti. Potucanjem u sirotištima život joj je postao gorak, morala je prerano da odraste i zatvori jedno poglavlje svog života koje nosi naziv „Detinjstvo“ – Amelija više nije bila dete. Saterana u ćošak od života krenula je da gubi veru u duh praznika, u Božićnu čaroliju i što je najvažnije, pomislila je da Deda Mraz nije primio njena pisma, ili joj namerno nije uslišio želje.

Ali jednog dana, suočena s okrutnim vlasnikom sirotišta, beskrupuloznim i jezivim gospodinom Jezom, Amelija shvata da u trenutku kada joj je bio najpotrebniji Deda Mraz dolazi ne uskraćujući joj svoju pomoć i ponovo. Amelija počinje da veruje u duh praznika u magiju Božića i u to da Deda Mraz na nju misli celo vreme samo da neke želje koje je ona poželela nisu bile u njegovoj moći. Tako će Amelija dobiti titulu devojčice koja je spasila Božić.

5 knjiga koje će vam ulepšati praznike

E, pa dragi moji, pred vama su pet preporuka prazničnih knjiga koje u sebi sadrže duh magije, koje u vama bude ono vaše unutrašnje dete koje je inače ostalim danima zbog životne svakodnevice uspavano i koje vam bude neku toplinu oko srca dok ih čitate. Uz kamin i šoljicu tople čokolade, dok napolju pada sneg ne sumnjam da će vam ove knjige biti odličan izbor za praznike.

Ukoliko vam se preporuke dopadaju, spremite se, biće i drugog dela preporuka samo sa knjigama raznolike tematike.

Autor: Nina Miletić

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...