5 efikasnih saveta kako da zavolite sebe

Voleti sebe je dugotrajni cilj svake osobe i u teoriji to deluje kao vrlo lagan posao. Ali na delu i nije baš uvek lako jer imamo raznorazne ometače iz okoline koji nam skreću pažnju. Pažnju sa ljubavi prema sebi na neku senzaciju koja se dešava u društvu. Ljubav prema sebi je jako važna čak i ključna veština za samopreživljavanje i vođenje ispunjenog i kvalitetnog života. Zato vam mi u ovom tekstu dajemo pet univerzalnih dobronamernih saveta koji će vas držati na sigurnoj poznatoj trasi na putu ka ljubavi prema sebi. Mi idemo dalje, a vi ostanite sa nama da bi ste shvatili o čemu je reč.

Poštujte sebe i svoje odluke, granice principe

Pod ovom se smatra da poštujete sve ono što doživite. Sve što osetite. Što pomislite. Sve što odlučite, da poštujte linije granica koje postavite. A to ćete najbolje uraditi ako se ne budete interesovali za dešavanja u tuđim životima, time što se ni po čemu nećete upoređivati sa drugim ljudima i njihovim postignućima. Već ako ćete usmeravati fokus na sebe, na svoj život i aktivnosti u njemu. Budite sebi podrška. Nemojte se opirati onome što doživljavate. Nego težite ka tome da prihvatite izazove sa kojima se suočavate, tako ćete izbeći situacije u kojima možete sebe da povredite. I time čete iskazati najveće poštovanje sebi.

Izađite iz konfor zone

Usudite se na ovaj korak da probate nove stvari koji u vama bude dobre i intenzivne emocije. Obiđite nova mesta koja niste do sada. Bavite se nekim hobijem ili poslom o kome maštate dugo. Upoznajte nove ljude ili nešto što se vama da. Koristite prilike bez straha. Ovim činom ćete postati drugačija osoba koja će se lakše nositi sa promenama. Osoba koja će biti kreativnija, produktivnija i fleksibilnija.

Pustite one koji su vas povredili

Važno pravilo – prošli događaji su stvar prošlosti. I u skladu sa njim ne bi ste trebali držati previše bližu sebe ljude koji su vas povredili, osim ako niste potpuno načisto sa sobom u vezi onoga što se dogodilo između vas. Takođe ne bi ste trebali čuvati u svojoj memoriji one manje lepe uspomene o tim osobama jer vas mogu uzrujati. Znači bolje nemojte.

Smejte se što više i sebi i sa drugim ljudima

Budite otvoreni nemojte dozvoliti sebi da svakodnevnica i životni izazovi od vas naprave mrguda. Smejte se sebi kada napravite grešku jer budite svesni da greške kao greške ne postoje.

Postoje isključivo kao životne lekcije koje nam pokazuju kako ne treba, a kako treba. Zbog toga se opustite kad omašite nešto u svom životu nasmejte se sebi i recite razumem te, volim te, podržavam te, hajdmo ponovo.

Neka vam bude tradicija da imate sesije smeha sa bliskim ljudima, sa vašim ukućanima, prijateljima, partnerima, decom. Odaberite s vremena na vreme deo u danu kada ćete sa vašim bliskim ljudima pričati šaljive anegdote iz vašeg života ili nešto slično što će vas terati na smeh i povezivanje sa sobom i svojim bližnjima.

Činite dobro

Činite dobre stvari jer svi ćemo na našem kraju doživeti retrospektivu svog života. I tada ćemo tačno znati i osetiti kako se neko osetio zbog nečeg lošeg što smo mu učinili. A ako smo bili dobronamerni osetićemo mi tada kako se taj neko osećao. A i ne samo zbog tog što će biti tamo nekada već zbog toga što ja mislim da nema ništa lepše od ljudskog osmeha i sjaja u očima.

Volite sebe, volite druge i drugi će voleti vas. Ako vi ne volite sebe drugi neće znati šta treba da vole kod vas, jer se nedostatak ljubavi prema sebi jasno vidi na čoveku.

Autor: Milica Đorđević

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje – satovi i slušalice od sada drastično povoljniji

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje –...

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini. Život u...