3 SAVETA ZA SREĐEN I ORGANIZOVAN GARDEROBER

Tokom decembra glavne teme su dekoracija, predstojeći praznici i kraj godine. Sabira se i oduzima ostvareno. Prave se liste želja i planovi za narednu godinu.

I u toj pretprazničnoj groznici mnogi praktikuju veliko spremanje kuće. Sezonsko raščišćavanje ili tradicija da se u novu godinu uđe “čist”, a spremanje ormana je svakako uključeno u to.

Izbacivanje stare i nenošene odeće svakako čini veliki deo raspremanja doma. A kako je ovo period darivanja, pravo je vreme da ono što ne nosimo poklonimo. Ma koji da su razlozi što izbacujemo garderobu sigurno je da nekome znači i treba. Jer ono što je nama malo ili nije in, nekome je i više nego potrebno.

Zato spojite lepo i korisno pa započnite novu godinu sa sređenim ormarom i osećajem zadovoljstva da ste pomogli nekome. A da bi vam ormar bio i ostao sređen evo par saveta kako da ga organizujete. Jer uređivanje doma bez sređivanja ne znači ništa.

Izbacite nepotrebno, isplanirajte ono što ostaje

Pre bilo kakvog sređivanja i pakovanja, pregledajte sve. Odvojite ono što niste obukli već duže vreme. Nema potrebe da gomilate.

Razvrstajte ono što vam ostaje u ormaru prema nameni, a onda i prema boji. Tako ćete znati kako da pakujete u zavisnosti od toga kakav vam je ormar i garderoba. Da li imate više za kačenje ili slaganje po policama. Bluze i košulje je poželjnije da vise, dzemperi i dukserice da budu spakovani. Suknje i haljine okačite. Ako su baš dugačke uvek mogu na po pola da se prebace preko ofingera. Pantalone i farmerice mogu i da se pakuju na police ili okače. Zavisi gde više mesta imate.

Napravite više mesta

Investirajte u ofingere. Jer kad su iste vrste odnosno jednaki zauzimaju manje mesta.

Za bluze možete koristiti tanje i plastične. Za sakoe svakako šire i “jače”. Drveni su najbolji da zadrže oblik, a suknje mogu da se kače na one sa štipaljkama.

Ne moraju svi da budu isti. Možete i prema nameni grupisati pa imati dve, tri vrste. Bitno je da isti budu zajedno. U svakom slučaju kad su jednaki štede prostor, a i daju utisak lepo sređenog ormara.

Takođe mali trik je da uz pomoć alki od tuš zavese okačite jedan na drugi ofinger pa dobijete dodatni prostor. Ilj nabavite lanac sa krupnim karikama pa na njih nanižete ofingere. To ćete sresti po radnjama ili tezgama sa garderobom.

Da biste imali više mesta za kačenje stavite šipke za kačenje u dva reda.

Obuću pakujte naizmenično vrh-peta. Više pari stane na policu u ormaru ili cipelarniku.

Organizujte ormar

Ako nemate fioke upotrebite kutije. Dobre su i za sezonsku garderobu. Popakujte je u providne kutije i popnite na više police. Zaštićena je garderoba, ormar deluje uredno, a opet znate gde je šta.

Za sezonsku garderobu ili ćebad i jorgane praktične su vakuum kese. U njih svašta stane, a kad se usisa vazduh zauzimaju malo mesta. Jedino što ćete s vremena na vreme morati da ponovo usisate vazduh iz njih.

Organizujte fioke tako što ćete ih pregraditi. Upotrebite korpice, kutije ili pregrade namenski pravljene za fioke.

Ako vaš ormar nema dovoljno polica, dodajte ih. Preveliki razmak među policama je poprilično neiskorišćen prostor. Bolje ređati manje gomile na više polica nego velike gomile koje se ruše i iz kojih je teže izvući šta treba, a da se ne napravi haos.

Manje torbe pakujte u veće, a klač tašnice spakujte u držač za poklopce ili tacne. Možete da upotrebite i kutije za dokumenta. One koje viđate na kancelarijskim stolovima. Ili opet plitke korpe i manje kutije. Upotrebite držače za zidne police da razdvojite tašne. One trouglaste ili četvrtaste. Prišrafite obrnute držače na deo gde vam stoje tašne i napravite improvizovane pregrade.

Šešire možete štipaljkama da okačite na kanap koji ćete pustiti da visi na jednom kraju ormara. Ovo čak može super da izgleda i van ormara.

Razmislite i o vratima ormara. Iskoristite ih pa sa unutrašnje strane okačite organizator za sitnice poput nakita ili kaiševa. Ili šipku odnosno držač kao za peškire u kupatilu pa vežite marame na nju. Ako imate „walk in” garderober, onaj u koji se bukvalno ulazi, onda unutrašnju stranu vrata možete da iskoristite da na njoj bude čiviluk za odeću koja je nošena tog ili planirate da je nosite narednog dana. Ili za onu garderobu za po kući.

Marame i kaiševe možete kačiti i na kuke, a imate i namenski pravljene ofingere i držače za njih.

Možda unutrašnjost ormara vidite samo vi, ali svakako će vam biti lakše kada je organozovan i sređen. A i oku lepše ako nije u haosu.

Ako i nemate vremena I volje da čistite i sredite ormar ovih dana, uradite to bilo kad. Olakšajte sebi uz ove savete, a budite Deda Mraz u bilo koje doba godine doniranjem onoga što iz ormara izbacujete. Jer vaše malo, nekome znači mnogo. Na taj način pomažete i sebi i drugima.

Autor: Ana Glišić

1 Komentar

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj?

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj? Tuđi...

Ljubav je igra bez granica

Ljubav je igra bez granica. Upravo naiđoh na neke...

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće. Kada se...

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u 21. veku?

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u...