11 razloga zašto su roditelji dece sa posebnim potrebama preopterećeni

11 razloga zašto su roditelji dece sa posebnim potrebama preopterećeni

Nabrojaću razloge zašto je većina roditelja dece sa posebnim potrebama preopterećena. Ne kažem da treba da prestanemo da radimo sve ove stvari (većinu nismo u mogućnosti da biramo, moramo da ih činimo). Ne kažem ni da je naša greška što smo preopterećeni, niti da treba da popravimo ili promenimo sebe. Nažalost, nijedan recept niti lek nas neće „sačuvati“ od svega ovoga. Nabrajam ih samo iz jednog razloga: kada zapišemo stvari onakve kakve jesu, postane nam potpuno jasno kakve su zaista. Kada razjasnimo situaciju, vidimo bolje; znamo gde smo i dobijamo više ideja. Možemo da osmotrimo svoju poziciju i vidimo da li možemo nešto da uradimo po tom pitanju.

1.Biti lekar, medicinska sestra, terapeut i nutricionista svom detetu.

Jednog dana ste najobičnija osoba na sveta, a drugog dobijete dete sa posebnim potrebama i postanete sve ovo što sam navela. To vam je, naravno, jedini izbor, bićete sve to svom detetu. Ponekad, to je previse za dva roditelja, a ne jednog. To je jedan od glavnih razloga zašto su roditelji dece sa posebnim potrebama preopterećeni.

2.Boravci u bolnici.

Roditelji vrlo često odlaze u bolnicu sa svojom decom. Bilo da je u pitanju procedura, lečenje, ili komplikacije, uvek smo suočeni sa mogućnošću da idemo u bolnicu. Boravak u bolnici je iscrpljujuć (pronađite vodič za preživljavanje bolničkih dana ovde). Daleko ste od udobnosti svog doma, umorni, možda je i leto, a u sobi nema klime. Kada vaše dete konačno zaspi, susedno dete počne da plače… znate ovaj film, ne moram da vam pričam. Roditelji koji često moraju da budu svedoci ovih scena su, naravno, veoma opterećeni.

3.Nedovoljno vremena za sebe.

Dan započinje, a vi i vaš anđeo se mazite:). Dajete mu mleko/sok/vodu. Menjate pelene. Perete mu lice i zube. Dajete svom detetu lekove. Pravite u isto vreme doručak za njega i kafu za sebe. Hranite svoje dete i pijete kafu istovremeno. Zatim ga masirate, vežbate sa njim, ili idete u šetnju. Shvatite da ste zaboravili da doručkujete. Nema veze, uskoro će ručak. Ako imate sreće i vaše dete dremne, spremićete ručak. Ručate se, a vaše dete se budi. Začarani krug se ponavlja: dajete im piće/ručak/lekove/menjate pelene/idete u šetnju. Vreme je za večeru. Maraton od jutros se ponavlja. Ako imate sreće i vaše dete zaspi bez besa i drame, uskočite u krevet i odmah zaspite. U danu sa tako gustim rasporedom, pravi je izazov pronaći vremena za sebe. Dan za danom postajemo hronično umorni i preopterećeni.

11 razloga zašto su roditelji dece sa posebnim potrebama preopterećeni

4.Teranje sebe na iscrpljujuće misije.

Mnogi roditelji vode svoju decu stalno kod lekara i na razne preglede. Pokušavaju sa alternativnom medicinom, različitim suplementima itd. Često putuju daleko sa svojom decom, što je i sa nama bio slučaj. Bili smo tri puta u Pragu sa Joanom kod doktora koji spravlja prirodne suplemente. Takođe smo bile devet puta u Sloveniji radi lečenja bioenergijom. Imale smo još dosta sličnih avantura kao što je, verujem, i većina roditelja dece sa posebnim potrebama imala.

5.Previše razmišljanja, planiranja, i pokušaja da se budućnost predvidi do najsitnijih detalja.

Svi se mi suočavamo sa sledećim: s vremena na vreme osećamo da nam je dosta svega, zabrinuti smo i strahujemo od budućnosti svog deteta. Šta će se dogoditi nakon što nas ne bude? Ili šta ako ne mogu da spasem svoje dete? Da li će im život biti težak? Hoće li ih društvo prihvatiti? Šta ako sledeći napad epilepsije bude gori od prethodnog?

Ovo nas drži budnima noću. Svesni smo da je nemoguće isplanirati i predvideti budućnost, ali ove misli nas ipak i dalje opsedaju i ne daju nam mira.

6.Pakovanje svega i svačega za najkraću šetnju po parku.

Krećete u jednosatnu šetnju po parku i nosite kesu pelena, odeću za svaki slučaj, lekove, flaše vode, hranu, igračke, ćebad… Što se naše trenutne situacije tiče, ja nosim i dodatni kiseonik za svaki slučaj, mašinu za usisavanje itd. Poenta je da nijedan roditelj deteta sa posebnim potrebama ne može prosto da izađe i prošeta sa svojim detetom. Često tome prethode dugotrajne pripreme.

7.Dete ima problem sa spavanjem.

Treba li ovo da opisujem u tančine? 🙂 Ovo je veoma dobro poznato svakom roditelju deteta sa posebnim potrebama. Većina naše dece ima poremećaj spavanja. Ponekad su budni pola noći, plaču ili samo uznemireni. Ovo je jedan od najvećih izazova za roditelje.

8.Donošenje teških odluka.

Ovo je veliki razlog za stres i preopterećenost. Neki roditelji suočeni su sa teškim odlukama, kao na primer, da li da izaberu lek koji izaziva depresiju kao nuspojavu ili onaj koji izaziva poremećaje spavanja? Ili da li dozvoliti rad sonde za hranjenje ili trah kanile. Neki roditelji se čak suočavaju sa strašnom odlukom da li da dozvole reanimaciju svog deteta kada dođe do sledeće kriza ili da ga puste.

9.Finansijski problemi.

Porodice sa decom sa posebnim potrebama imaju veće troškove od običnih porodica. Njihovo dete je verovatno na posebnoj ishrani i ima potrebu za posebnim suplementima. Većina roditelja iz svog džepa plaća homeopatske lekove ili suplemente alternativne medicine. Nije svaki automobil dobar za ovakve porodice. Najčešće moraju da nabave onaj koji zadovoljava njihove potrebe, ali je skuplji. Ovim primerima sam se samo dotakla teme. U mnogim porodicama sa decom sa smetnjama radi samo jedan roditelj, što je dodatni izazov.

10.Fokusiranje na nedostatke, neuočavanje sitnih uspeha, i upoređivanje sa drugim porodicama.

Čak i najpozitivniji roditelji ponekad osete samosažaljenje. Ljuti su što su stvari takve kakve su i upoređuju se sa drugim porodicama, misleći: „Zašto ja to ne mogu da imam?“. Nije uvek lako misliti na lepe stvari u životu. Posebno kad se svi gore navedeni razlozi :

  1. 6.
  2. 7.
  3. 8.
  4. 9.
  5. –dešavaju u isto vreme.

11.Nedovoljno vremena za partnera.

Ponekad je teško naći vreme za razgovor sa partnerom, a kamoli za opuštanje i romantiku. Često se dešava da jedva imate vremena da sednete i razgovarate o tome ko će šta raditi tokom dana. Ko će ići u apoteku i supermarket i ko će plaćati račune? Ko će šetati sa detetom u parku, a ko će kuvati? Teško je živeti sa partnerom na istom mestu, a da vam i dalje nedostaje.

Ovo su neki od razloga. Vidite da li možete da učinite nešto u vezi sa njima. Ako ne možete, onda samo pogledajte ovaj spisak i budite ponosni šta sve činite, a i dalje stojite čvrsto na zemlji. Potrebno je priznati svoje zasluge s vremena na vreme. U stvari, to bi trebalo stalno da činite. Slobodno brojte svoje pobede. Vaše su i  bitne su. Pokušajte da tražite pozitivne stvari – čak i samo malo. Ako to ne možete – vežbajte. To je vežba. Ulazim u pozitivnije stanje govoreći sebi da stvari postaju sve bolje i bolje i da će vremenom biti lakše.

11 razloga zašto su roditelji dece sa posebnim potrebama preopterećeni

Autor: Maya Stoychevski, Life coach and coach for special parents

Preuzeto sa: mayastoychevski.com

Tekst: 11 Reasons Why Are Special Parents Often Overwhelmed

 

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...

Tri stanja kroz koja najbolje upoznajemo sebe

Tri stanja kroz koja najbolje upoznajemo sebe. Postoje u...

Preporuke distopijskih romana

Preporuke distopijskih romana. Danas vam predstavljam nekoliko preporuka distopijskih...

Aromatični Uskršnji mafini sa cimetom, lešnikom i šargarepom

Aromatični Uskršnji mafini sa cimetom, lešnikom i šargarepom. Kako...