1.Da li je žena ženi vuk i ako jeste zašto je to tako?

1.Da li je žena ženi vuk i ako jeste zašto je to tako? U današnje vreme, iako smo odmakli daleko od onog doba patrijarhata u kome je muška reč morala da bude glavna i zadnja, u kome su žene morale da budu pokorne i izigravaju sluškinje, u kojima smo sedele kod kuće nezaposlene, čuvale decu i sedele pokraj šporeta dok je „glava kuće“ uglavnom bila zadužena za naše parče hleba i krov nad glavom.

Iako smo stekle tu neku svoju nezavisnost, izborile se za jednakost i ravnopravnost i baš kao i muškarci krenule za svojom karijerom i dokazale mnogima da mogu karijera i porodica zajedno ići ruku pod ruku bez toga da nešto od ta dva ispašta i biva skroz zapostavljeno, stiče se utisak da su žene, ipak i u ovom veku u kom su se izborile za nešto svoje, u kom se mnogo više, dalekosežnije i jače čuje njihov glas – ipak nečim nezadovoljne?

Takođe, iz nekih primera u mojoj porodici kao i u porodicama mojih prijateljica stičem pomalo utisak da nikada do sada nije postojala jača niti veća ženska sujeta, zavist i ljubomora niti želja za dokazivanjem.

1.Da li je žena ženi vuk i ako jeste zašto je to tako?

da-li-je-zena-zeni-vuk-i-ako-jeste-zasto-je-to-tako
Da li je žena ženi vuk i ako jeste zašto je to tako?

U ono vreme kada su naše bake bile domaćice, često su žene znale da idu jedna kod druge na kafu, da se pojadaju na svoje ukućane, povere im svoje jade i zamole za pomoć i savet, i to vam je, što bi se reklo, ona prava ženska solidarnost u kojoj žena ne sapliće ženu, u kojoj žena podržava ženu i predstavlja joj stub oslonac –  podršku, potporu, i vetar u leđa.

Današnje žene imaju pak sve – a ipak, kao da su večito nečega gladne i željne, kao da im je nedovoljno medijskog prostora i malo dokazivanja, kao da još uvek nisu dovoljno pokazale svetu koliko su moćne, jake i ambiciozne, pa tako, na tome putu samodokazivanja prečesto spotaknu i drugu ženu koja bi trebala da im bude drugarica, a ne suparnica – mada mi, žene, stiče se utisak da smo baš u ovom ključnom dobu izmena – iskrivile sliku jedna o drugoj te tako su nam sve druge postale suparnice, konkurencija i večite rivalke.

Iako smo se nekako izborile za svoju karijeru iz snova, a opet dokazale svetu da ni brak nužno ne mora da trpi – ipak, kao da nam je malo svega, kao da nam je malo uspeh koji potvrđuje plodove našeg rada, kao da nam je nedovoljan novac koji potvrđuje našu sposobnost da zaradimo – ipak kao da smo gladne i željne toliko slave, uspeha i karijere da moramo na tom putu koji krčimo ka nekom većem sticanju uspeha, nužno da spotaknemo jedna drugu.

da-li-je-zena-zeni-vuk-i-ako-jeste-zasto-je-to-tako
Da li je žena ženi vuk i ako jeste zašto je to tako?

1.Da li je žena ženi vuk i ako jeste zašto je to tako?

U današnje vreme, stičemo pomalo utisak da je ženama puno teže da daju kompliment drugoj ženi, pohvale izgled, frizuru, neki uspešan poslovni poduhvat, jer kao da se boje da, kada odaju priznanje drugoj ženi, to apsolutno potiskuje samu verifikaciju njihove vrednosti u sopstvenim očima i u očima društva.

Današnjim ženama, ogradićemo se postoji manjina zdravorazumskih žena, ali u većini slučajeva, kao da je teže kada neka njihova koleginica postane uspešna, doživi neki veliki uspon u karijeri ili se uda za atraktivnog i zgodnog frajera koji je pritom nežan, pažljiv i brižan. Takve žene će najpre umesto latica ruža sasuti trnje u lice onih žena kojima zavide, iliti umesto komplimenata i poruka podrške sasuće svu svoju ogorčenost dami koju smatraju boljom i uspešnijom. Takve dame, dame koje se radije podvrgavaju govoru mržnje i uvredama umesto lepim rečima i komplimentima, očigledno imaju problem sa samopouzdanjem i nedovoljnim vrednovanjem sebe.

Ona manjina normalnih, zdravorazumnih žena – ne libi se toga da svojoj drugarici čestita na nekom uspehu u bilo kom životnom polju i pohvali frizuru i izgled, čak ni odabir partnera. Dame ove vrste nikada ne gledaju na druge žene tim očima kojim gledaju ove dame koje navodimo iz prvog primera – one ne smatraju ceo ženski rod rivalkama i ni u jednoj ženi ne vide suparnicu, već uzora od koga će moći da nauče kako da izgrade sebe u bolju verziju i postanu bolja i uspešnija osoba.

da-li-je-zena-zeni-vuk-i-ako-jeste-zasto-je-to-tako
Da li je žena ženi vuk i ako jeste zašto je to tako?

Dakle, dolazimo i do samog zaključka i razrešenja ovog pitanja te samim tim i samog odgovora – Da li je žena ženi vuk, i ako jeste kako sprečiti ovu epidemiju da se i dalje širi i odvija? A ključ samog odgovora leži u reči – Samopouzdanje.

1.Da li je žena ženi vuk i ako jeste zašto je to tako?

Žene koje imaju  problema sa samopouzdanjem i nedovoljno rade na sebi, ili uopšte i ne rade na sebi, doživljavju ceo ženski rod kao suparnice, i očigledno je da će takve žene slati komentare sputavanja drugim ženama u želji da ih spuste, a one koje svakim danom rade na sebi i svom nadograđivanju uvek će videti prijatelja i uzora u nekoj drugoj ženi i umesto govora mržnje šalju govor podrške i šire oko sebe krug drugih žena stvarajući jednu mnogo moćnu i nesalomivu tvrđavu zvanu „Girl power“ iliti „Moć žena.“

Dakle odgovor leži u samom samopouzdanju i iskrivljenoj percepciji. Sve dok ozbiljno ne poradimo na sebi i svom samopouzdanju druge žene će nam biti krive i doživljavaćemo ih suparnicama. Onog trenutka kada osnažimo sebe, ojačamo svoje samopouzdanje i postanemo svesne svojih vrednosti prestaćemo da doživljavamo druge žene kao neprijatelje i počećemo da ih gledamo drugim očima.

One će za nas biti uzor od koga možemo da učimo na koji način pravilno da se razvijamo i postanemo mnogo moćnija žena. I tada ćemo s ponosom gledati na rast i razvoj drugih žena i s mnogo većim ponosom govorićemo o uspesima drugih, jer uspeh drugih žena ujedno je i naš, a samim tim, širimo onu moćnu tvrđavicu oko sebe i prestajemo da bivamo vukovi drugim ženama koje nas okružuju.

Autor: Nina Miletić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...