[vc_custom_heading text=“Kristina Jovičić“ google_fonts=“font_family:Roboto%3A100%2C100italic%2C300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C500%2C500italic%2C700%2C700italic%2C900%2C900italic|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal“]

Ja se zovem Kristina Jovičić, imam 29. godina i majka sam jednog dečaka, koji je moj pokretač u svemu.

Po struci sam bankar, ekonomista, ali pored toga volim da fotografišem, pišem i da putujem. Kao mala sam živela na dve države: Rusija i Srbija.

Moj prvi dolazak u Srbiju bio je 1998. godine, kad sam ostala do 2003. Posle toga se vraćam u Rusiju, gde živim u vojnom gradu. Posle toga preseljenje u Moskvu, koledž, faks, posao. I u 2011.godini zajedno sa sinom se vraćam u Beograd, gde i dan danas živimo. Svoje slobodno vreme koristim ( naravno, prvo sin, a posle sve ostalo ) za svoju edukaciju, za putovanja, a od skoro sam počela aktivno i da trčim polumaratone, ne samo u Srbiji, nego i u regionu.

Ono što me najviše ispunjava, to su vikend putovanja po Srbiji, istraživanje lepote naše države, i da kroz svoje tekstove i fotografije upoznam sve da je Srbija vrlo interesantna i atraktivna država za bilo koji turizam.

JEZERO KUDREČ

U blizini Smederevske Palanke nalazi se jezero Kudreč. Sastoji se od dva jezera – Kudreč I, koji je veći od  jezera  Kudreč II. Dubina jezera Kudreč I je oko 15 metara, dok je dužina malo više od jednog kilometara. Postoji dve brane, jedna je na početku jezera, i oko nje nalazi se hotel i restoran „Jezero“, a druga brana nalazi se između dva jezera. Teritorija oko jezera nije baš sređena, jedan deo prolazi kroz šumu i ide se kružno sa manjim usponima. Tako da ljubitelji prirode, pešačenja i aktivnog odmora uživali bi u ovoj stazi, dok na drugoj strani postoji domaćinstva, pa tu i tamo mogu da se sretnu ribolovi, pogotovo na drugom jezeru, gde možete da vidite i divlje patke. Što se tiče riba ovde mogu da se ulove: bela riba, šaran, rečni rakovi, a u šumi ima i malo divljači, pa tu i tamo možete da naletite na neku srnu ili fazana (kako su nam rekli meštani). Mi dok smo šetali i trčali nismo videli.

Pitali smo kako je nastalo ime jezera, pa su nam ispričali legendu za koju se vezuje nastanak imena:

„Nekada davno, na mestu gde se sada nalazi jezero, bila je mala crkva u šumi sa lekovitom vodom. Ovamo su dolazili iz cele Srbije da bi se lečili. Crkva je bila dobro sakrivena u šumi, tako da Turci nisu mogli nju da pronađu. Međutim, jednog dana siromah popio je čašicu više, pa kad su ga Turci sreli i upitali o crkvi, on je njima pokazao i objasnio put. Turci su pronašli crkvu, spalili nju i par ljudi što su bili u njoj i srušili do temelja. Taj siromah je čuo i shvatio šta je uradio i počeo da izgovara reči: „KUD REČE! KUD REČE!“. Posle toga taj siromah je ubrzo i izgubio svoj razum, i obesio se na mestu u blizini crkvenog potoka, koji su nazvali posle po njegovim rečima –KUDREČ. „

U neposrednoj blizini jezera nalazi se i šuma Mikulj, gde je smešten PD „Jasenica“, koji su inače i organizovali Brdsku Kros trku, na kojoj smo prisutstvovali.

Tako da ukoliko imate slobodan vikend, koji želite da provedete u prirodi, a da pri tome ne putujete daleko, ovo mesto može da bude savršen izbor.

Autor: Kristina Jovičić

[vc_basic_grid post_type=“post“ max_items=“10″ item=“6437″ grid_id=“vc_gid:1580216943275-9fb7ae90-6d22-0″ taxonomies=“246″]