KAKO PLES UTIČE NA ZDRAVLJE ŽENE

Osnovni preduslovi za zdravlje žene su kvalitetna ishrana, san, hidracija i fizička aktivnost. Kada govorimo o fizičkoj aktivnosti nije dovoljno samo krenuti sa treninzima već i izabrati adekvatnu fizičku aktivnost.

Neke fizičke aktivnosti neće odgovarati svakoj ženi. Ukoliko niste pristalica napornih treninga u teretani bilo da je u pitanju grupni ili individualni trening ili nemate motivaciju da istrajete u tome, preporučila bih vam da krenete sa plesom.
Ples je idealan za sve one koji žele da se pokrenu i povrate kondiciju na način koji vas neće puno opteretiti, a daće vam graciozne i elegantne pokrete, poboljšati držanje i hod, podići će vam samopouzdanje i samodisciplinu.

Da li ste znali da u toku plesanja salse, orijentalnog plesa ili zumbe mozete potrošiti više kalorija nego pri trčanja na traci u teretani, a pritom ćete se i zabaviti uz atraktivnu muziku. U toku plesanja luči se ENDORFIN (hormon sreće) i pomaže nam u lečenju depresije i stresa a to su dva najveća neprijatelja našeg imuniteta. Pri učenju plesnih pokreta i koreografija poboljšavamo pamćenje jer pružamo odličnu vežbu našem mozgu, pritom naš um postaje mlad, brz, spreman i otvoren.
Naučno je i dokazano da ples i muzika najvise uticu na psihu čoveka ,jer smanjuju stres i anksioznost koji su dva indikatora svih bolesti.
Odličan je i za dijabetičare jer reguliše nivo šećera u krvi. Ples utiče i na kardiorespiratorni sistem tako što snižava krvni pritisak, povećava kapacitet pluća i poboljšava cirkulaciju.
Izdvojila bih ORIJENTALNI ples kao najbolji stil koji efikasno utiče na reproduktivne organe zene.U toku plesanja ove vrste plesa pokrecu se misici koji su najproblematicniji kod žene: abdomen, zadnjica i butine.

Pokretanjem stomaka masiramo unutrašnje organe i pritom naš probavni sistem funkcioniše brže, bolje i čistimo toksine iz organizma. Kod žena koje nemaju redovan ciklus ili koje imaju bolne menstruacije kao i žene koje pokušavaju da ostanu u drugom stanju doktori preporučuju ovu vrstu plesa.

Dok sam držala treninge devojke koje su redovno dolazile kod mene nakon 2-4 meseca uspešno su ostale u drugom stanju. Takođe ova senzualna i atraktivna vrsta plesa može bilo koju ženu da transformiše u neodoljivu i intrigantnu zavodnicu.
Plesom stičete nova saznanja o primerenom ponašanju jednog društva. Plesači su otvoreni i komunikativni, samim tim lakše sklapaju prijateljstva dok neki od njih uspešno nalaze i partnera.

Autor: Ivana Strahinjić, sertifikovani plesni trener i fitness instruktor