KAKO PLES UTIČE NA ZDRAVLJE ŽENE

Osnovni preduslovi za zdravlje žene su kvalitetna ishrana, san, hidracija i fizička aktivnost. Kada govorimo o fizičkoj aktivnosti nije dovoljno samo krenuti sa treninzima već i izabrati adekvatnu fizičku aktivnost.

Neke fizičke aktivnosti neće odgovarati svakoj ženi. Ukoliko niste pristalica napornih treninga u teretani bilo da je u pitanju grupni ili individualni trening ili nemate motivaciju da istrajete u tome, preporučila bih vam da krenete sa plesom.
Ples je idealan za sve one koji žele da se pokrenu i povrate kondiciju na način koji vas neće puno opteretiti, a daće vam graciozne i elegantne pokrete, poboljšati držanje i hod, podići će vam samopouzdanje i samodisciplinu.

Da li ste znali da u toku plesanja salse, orijentalnog plesa ili zumbe mozete potrošiti više kalorija nego pri trčanja na traci u teretani, a pritom ćete se i zabaviti uz atraktivnu muziku. U toku plesanja luči se ENDORFIN (hormon sreće) i pomaže nam u lečenju depresije i stresa a to su dva najveća neprijatelja našeg imuniteta. Pri učenju plesnih pokreta i koreografija poboljšavamo pamćenje jer pružamo odličnu vežbu našem mozgu, pritom naš um postaje mlad, brz, spreman i otvoren.
Naučno je i dokazano da ples i muzika najvise uticu na psihu čoveka ,jer smanjuju stres i anksioznost koji su dva indikatora svih bolesti.
Odličan je i za dijabetičare jer reguliše nivo šećera u krvi. Ples utiče i na kardiorespiratorni sistem tako što snižava krvni pritisak, povećava kapacitet pluća i poboljšava cirkulaciju.
Izdvojila bih ORIJENTALNI ples kao najbolji stil koji efikasno utiče na reproduktivne organe zene.U toku plesanja ove vrste plesa pokrecu se misici koji su najproblematicniji kod žene: abdomen, zadnjica i butine.

Pokretanjem stomaka masiramo unutrašnje organe i pritom naš probavni sistem funkcioniše brže, bolje i čistimo toksine iz organizma. Kod žena koje nemaju redovan ciklus ili koje imaju bolne menstruacije kao i žene koje pokušavaju da ostanu u drugom stanju doktori preporučuju ovu vrstu plesa.

Dok sam držala treninge devojke koje su redovno dolazile kod mene nakon 2-4 meseca uspešno su ostale u drugom stanju. Takođe ova senzualna i atraktivna vrsta plesa može bilo koju ženu da transformiše u neodoljivu i intrigantnu zavodnicu.
Plesom stičete nova saznanja o primerenom ponašanju jednog društva. Plesači su otvoreni i komunikativni, samim tim lakše sklapaju prijateljstva dok neki od njih uspešno nalaze i partnera.

Autor: Ivana Strahinjić, sertifikovani plesni trener i fitness instruktor

 

2 COMMENTS

  1. Divan tekst. Volim ples ali nikako da krenem. Inace obozavam da plesem i skacem ispred ogledala i divno se osecam. Bravo za tekst,pišite vise o ovoj temi. ❤

    • Hvala Vam od srca 🙂 Ovo je samo jedan u nizu tekstova na ovu temu. Drago nam je da uživate u čitanju.

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da odaberete pravu fotokopirnicu za vaše potrebe?

Kako da odaberete pravu fotokopirnicu za vaše potrebe? Odabir...

Ulja u službi lepote: Kako kontrolišu masnoću, smanjuju pore i umiruju kožu

Ulja u službi lepote: Kako kontrolišu masnoću, smanjuju pore...

Bundeva kao superhrana ove jeseni

Bundeva kao superhrana ove jeseni. Bundeva se uzgaja od...

Francuska poslastičarska krema po originalnom receptu

Francuska poslastičarska  krema po originalnom receptu. Danas delimo...