Kolačići koji su zaludeli svet

Kolačići koji su zaludeli svet. Francuski  makaron jedan od najpopularnijih kolača koji se, kada pogledate namirnice, naizgled veoma lako priprema ali mnogima zadaje glavobolju. Umeju da budu jako kapriciozni i da ne uspeju baš uvek. Zato vam mi danas donosimo originalni francuski recept za njihovu pripremu sa savetima koji garantuju da će i vama uspeti. Ako ih sledite, naravno. A znaćete da su uspeli ako se prilikom njihovog pečenja formira ona famozna  čipkasta kragnica u krug, čija je korica hrskava a sredina mekana.

Kolačići koji su zaludeli svet

Kolačići koji su zaludeli svet
Kolačići koji su zaludeli svet

Recept:

65 gr belanaca
50 gr kristal šećera
120 gr šećera u prahu
70 gr bademovog brašna (mlevenog badema)
1 kašičica cimeta

Priprema:

Bademovo brašno, šećer u prahu i cimet staviti u blender i samleti. Belanca sipati u dublju posudu, umutiti penasto mikserom najjačom brzinom. Kada budu penasto umućena, početi sa postepenim dodavanjem kristal šećera, uz neprestano mućenje. Kada belanca budu čvrsto umućena dodati željenu boju, sipati mešavinu badema šećera i cimeta u cediljki. Prosejati i sve sjedinite mešajući.

Kolačići koji su zaludeli svet

Smesu staviti u poslastičarsku vrećicu sa wilton nastavkom. Oblikovati kružiće na silikonskoj podlozi i ostaviti makaron da odstoje na sobnoj temperaturi nekih sat vremena. Peći u zagrejanoj rerni na 140° 10-15 minuta. Izvaditi iz rerne, ostaviti da se ohlade i nakon toga ih garnirati po vašoj želji. Mi smo ih garnirali lemon curd kremom, čiji recept smo objavili ranije i možete ga pogledati ovde.

Savet više:

Belanca za pripremu makaron moraju biti sobne temperature. Težinu belanaca precizno izmeriti jer, verovali ili ne, to može itekako uticati na to da li će uspeti ili ne. Bademovo brašno, šećer i cimet sameljite što finije. Ako ne budu dovoljno samleveni imaće neravnine odozgo. I ono najvažnije što će u najvećoj meri uticati na njihov uspeh je makaronaž- mešanje smese nakon stavljanja bademovog brašna, šećera i cimeta.

Smesu treba mešati silikonskom špatulom tako što je podignete odozdo na gore i vratite opet dole. Postupak ponoviti nekoliko puta i ne preterivati, niti praviti energične pokrete. U trenutku kada smesa u sporom mlazu pada sa špatule , makaronaž je odličan. Za pečenje koristiti ili silikonsku podlogu ili papir za pečenje.

Kolačići koji su zaludeli svet
Kolačići koji su zaludeli svet

Najbolje je koristiti boju u prahu ili gel boju, jer će tečne boje razrediti smesu i makarons neće uspeti. Nakon što završite oblikovanje svih makarons na silikonu treba ih ostaviti da odstoje na vazduhu dok ne formiraju koricu (opnu), najbolje sat vremena. Da li je formirana korica dovoljno čvrsta proverite blagim pritiskom kažiprsta. Ako prst nije umazan, ne upada u smesu, znači da se makaron mogu peći. Što se tiče smese za garniranje, možete ih garnirati i ganašom od bele, crne ili mlečne čokolade ili jednostavno, vašim omiljenim pekmezom.

Ako se odlučite da ih garnirate sa lemon curd kremom, evo recepta:

3 jaja, 137 gr kristal šećera, 115 gr soka od limuna, narendana korica od limuna, 202 gr maslaca.

Priprema:

Pripremite limun kremu dan ranije kako bi se dovoljno stegla.

Kolačići koji su zaludeli svet

Kolačići koji su zaludeli svet
Kolačići koji su zaludeli svet

Priprema kreme:

Narendajte koricu limuna. Iscedite sok na cediljki i sipajte u dublju šerpu. Dodajte šećera i blago umućena jaja, sve dobro sjedinite mešajući energično žicom za mućenje ili mikserom srednjom brzinom. Stavite šerpu na šporet, na tihoj vatri i skuvajte kremu uz neprestano mešanje. Kada se krema zgusne, sklonite šerpicu od vatre, dodajte maslaca, sve sjedinite mešajući, ostavite da se ohladi, pokrijte folijom i ostavite u frižideru da se krema dobro stegne.

Uživajte i prijatno!

Autor: Sunčica Stanković

Ig profil: mesfoliesculinaires

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da odaberete pravu fotokopirnicu za vaše potrebe?

Kako da odaberete pravu fotokopirnicu za vaše potrebe? Odabir...

Ulja u službi lepote: Kako kontrolišu masnoću, smanjuju pore i umiruju kožu

Ulja u službi lepote: Kako kontrolišu masnoću, smanjuju pore...

Bundeva kao superhrana ove jeseni

Bundeva kao superhrana ove jeseni. Bundeva se uzgaja od...

Francuska poslastičarska krema po originalnom receptu

Francuska poslastičarska  krema po originalnom receptu. Danas delimo...