10 NAČINA DA SE NA ZABAVAN NAČIN VRATITE U SADAŠNJI TRENUTAK

Male su šanse da već ne znate šta je MINDFULNESS. Još su manje šanse da makar u prolazu niste čuli ovaj pojam, čak i ako vas nije interesovalo da saznate više o njemu. I, kao i za mnoge nove pojave koje na sva vrata ulete u naše živote putem medija, postoji mogućnost da ste i prema ovoj stvorili određeni otpor. Da ste pomislili da je to još jedan trend brige o zdravlju, kao joga, hrono dijeta ili jedenje sirove hrane koji vas baš i ne zanima i može slobodno da vas zaobiđe.

Možda ste se i zainteresovali, možda koncept pune svesnosti i prisutnosti u ovom trenutku i ima smisla za vas, ali vam sve to deluje komplikovano, ozbiljno (i, među nama rečeno, dosadno).

Ja sam jedna od onih koji bi svašta probali, ali ako nije dovoljno zanimljivo, brzo mi popušta pažnja. I onda odustanem.

 

 

S obzirom da smatram da puna svesnost (Minfulness) na razne pozitivne načine može uticati na mentalno zdravlje, a da sam i sama neke vežbe iz ove discipline eliminisala zbog njihove dosadne prirode, potrudila sam se da ovde skupim par onih aktivnosti koje čak ni ne liče na vežbanje, a rade za vas ono što je potrebno da biste bili više prisutni u svom životu i posredno negovali svoje mentalno zdravlje.

Fotografiši

Svi mi u vreme digitalnih fotoaparata i pametnih telefona napravimo veliki broj fotografija za kratko vreme. Ali ovde se radi o tome da krenete na misiju. Uzmite svoj fotoaparat (u bilo kom obliku), izađite napolje i tražite zanimljive detalje koje biste mogli da fotografišete (tema je slobodna). Uopšte nije bitan kvalitet fotografija, bitno je da ste uhvatili te trenutke u vremenu, a pre svega da ste ih uhvatili u svom umu.

Naravno da se možete poigravati sa idejama; možete sebi zadati različitu temu za svaki dan, ili možete zadati broj fotografija koje želite da zabeležite; možete da pratite određenu pojavu kroz vreme itd. Ko zna, možda pronađete sebe u ovom hobiju

Šaraj

Ako vam se ništa posebno ne radi i ne želite da napuštate kuću, već biste da se opustite uz muziku koju volite, iskoristite to vreme da stavite slušalice na uši, pustite muziku, uzmete olovku i papir i jednostavno pustite ruku da vuče poteze. Kao i u prethodnom primeru, možete sebi zadati temu, pa možete žvrljati kružiće, slova, srca ili nešto deseto, i onda im dodavati ukrase. Iznenadiće vas vaša usmerenost na ovu aktivnost i to kako ste sve misli ostavili sa strane.

 

 

Kuvaj

Ovo kuvanje se razlikuje od onog  na koje ste navikli, koje je monotono i predstavlja moranje. Ovo je kreativno kuvanje. Prelistajte kuvare ili pretražite internet i izaberite ono jelo koje vam je uvek delovalo privlačno ali vam se činilo da je izvan vaše lige. Uzmite sebi dovoljno vremena, eksperimentišite sa namirnicama i začinima i uživajte u čitavom iskustvu.  I nije uopšte bitno da ispadne ukusno, a ako vam se još i to desi – dve muve jednim udarcem!

Pevaj

Bilo da imate anđeoski glas ili pevate samo ispod tuša kako biste nadjačali zvuke koje ispuštate, morate priznati da je osećaj kada pevate na sav glas nenadmašiv! Ako vam je neprijatno pred drugima, ovu aktivnost izvodite kada ste sami tako što ćete bez pratnje pevati svoje omiljene pesme, pustiti karaoke program na kompjuteru, ili pojačati pesme i pevati uz njih. Ako ne znate reči, pevajte na-na-na, la-la-la, ili izmislite svoj tekst – efekat je isti!

 

Koristi ruku koja ti nije dominantna

Da li ste nekad povredili ruku kojom pišete, pa ste morali da koristite onu drugu? Sigurno ste morali da zastanete i skoncentrišete se. Isto možete da radite i bez nužde, tako što ćete sve poslove koje radite, na primer, desnom

rukom, raditi levom. To može biti pranje zuba, korišćenje miša za kompjuter, ili pijenje kafe. Posmatrajte ovo kao igru. Kada izbegnete automatizovane radnje dominantnom rukom, postićićete da se mozak fokusira na ono što radi, umesto da odluta u nepotrebnom smeru.

Stvaraj umetnost

Ova tačka je slična šaranju, s tim što obuhvata kreativnost u više različitih oblasti. Možete praktikovati slikanje, crtanje, šivenje, ili lepljenje isečaka iz magazina na pano i to će biti savršena meditacija. Ovo su samo predlozi, a vi možete dodati i vaše načine da se kreativno izrazite. Jedino je bitno da se postarate da ste potpuno u ovom projektu i da on zaokupi vašu pažnju. Ako se to ne dešava, probajte nešto drugo što će vas zaokupiti.

 

Igraj “na slovo, na slovo” sam sa sobom

Verovatno vam je poznata ova igra gde drugoj osobi kažete slovo, a ona pokušava da pogodi koji predmet na to slovo,  a nalazi se u vašoj okolini, ste zamislili. Ovo je pojednostavljena verzija za jednu osobu, gde treba da pokušate da primetite oko sebe što više detalja koje niste ranije primetili (boja ili tekstura zida, izgled ograde na stepeništu, šablon šara na korenu drveta…). Iznenadićete se svaki put kad primetite nešto novo, što vam je svo vreme bilo ispred nosa Praktikujte ovu aktivnost na različitim mestima (u šetnji, recimo) i kombinujte je sa drugim aktivnostima (na primer dok šetate na traci).

Prati napredak

Ova tehnika, osim razvijanja prisutnosti, pomaže da stvorite dobre navike i promenite loše. Izaberite akcije u kojima želite da napredujete  (zdrava ishrana, vežbanje, dobijanje dovoljno sna, meditiranje…). Odlučite se za jednu akciju svaki mesec, uzmite papir koji ćete da zalepite na vidljivo mesto (na ogledalo, frižider i sl.) i podelite ga na dve kolone. Na vrhu jedne napišite USPEH, a na vrhu druge NEUSPEH. Svake večeri stavite crticu u onu kolonu za koju mislite da bliže opisuje vaš trud tog dana u pravom smeru. Moć ovog postupka leži u tome što vas podstiče da razmislite o svom danu i preuzmete odgovornost za svoje akcije. Nakon kratkog vremena primetićete da tokom dana razmišljate o tome da li bi neki postupak bio u skladu sa jednom ili drugom kolonom i da birate postupke koji su bolji po vas.

Čitaj inspirišuće sadržaje

Umesto da započnete dan pretrpavanjem informacijama, tako što ćete pročitati vesti, uključiti televizor ili otvoriti elektronsku poštu, možete da izaberete da pročitate nešto inspirišuće, pozitivno i motivišuće. To mogu biti članci, delovi knjige ili citati, bitno je da deluje pozitivno na vas. Deo prisutnosti jeste i da preispitujete svoja verovanja i pretpostavke tako što ćete da pokušate da gledate na stvari iz drugačijeg ugla. Nema boljeg načina od vaše odluke da čitate sve ono što može da vam približi nove načine razmišljanja ili drugačije načine rađenja poznatih stvari.

 

Izaberi jedan kutak koji ćeš da središ

Ljudi često kažu da, kad srede haos u kući, sredi im se i haos u glavi. Kada preuzmete kontrolu nad stvarima tako što ćete dovesti u red neki kutak vašeg prostora koji je u neredu, osećaćete se bolje u vezi sebe i imaćete više pozitivne energije. Nemojte da zagrizete prevelik zalogaj – neka to bude posao od deset minuta. Radeći svakodnevno po jednu ovakvu aktivnost, stvorićete ugodno okruženje koje će podsticati vaše navike prisutnosti u trenutku.

Što češće budete koristili svaku od ovih metoda, biće vam sve lakše da se vratite u sadašnji trenutak.

Volela bih da čujem i vaš glas – da li vam ove aktivnosti zvuče zabavno, da li deluju u vašem slučaju, i koje druge trikove vi koristite da biste bili prisutni u ovom trenutku?

 

Tekst preuzet sa sajta:

https://dnevnadozamentalnogzdravlja.wordpress.com/

1 Komentar

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....

Kako odabrati pravi kupaći kostim za svoju građu?

Kako odabrati pravi kupaći kostim za svoju građu? Leto...

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...