„KRUG ZNANJA SE NALAZI U KRUGU NEZNANJA“ – PRIČE USPEŠNIH: TIJANA MARJANOVIĆ

Od trogodišnje škole do više, preko fakulteta do posla iz snova. Iako to možda nije bio njen prvi izbor, Kruševljanka, Tijana Marjanović, danas veoma uspešna mlada žena hrabro korača kroz polje svojih snova.

Oduvek je želela da se bavi psihologijom i dan danas je to zanima pa voli da čita literaturu na tu temu, ali život je za nju imao druge planove.

Posle završene srednje, trogodišnje, Ekonomsko – trgovinske škole u Kruševcu nastavlja sa obrazovanjem u istom gradu i završava Višu tehničku školu za industrijski menadžment. Ne želeći da se zaustavi na tome u Beogradu upisuje privatni Fakultet za poslovne studije; smer: međunarodo poslovanje – ekonomija. I pored velikog broja ispita (u toku jedne školske godine položila je čak 15 ispita) uspešno završava privatni fakultet, na kome kako sama ističe nije platila ni jedan ispit već se trudila i danonoćno učila.

Po završetku studija vraća se u rodni grad puna elana i entuzijazma želeći da što pre nađe dobar posao, jer ipak ima dve diplome „u rukama“ (ne računajući diplomu srednje i osnovne škole).

Posao ubrzo pronalazi u jednoj firmi (ime nećemo objaviti kako ne bismo narušili njihovo poslovanje i privatnost) koja joj na žalost nije pružila mnogo toga. Tu se radilo na normu koju je u tom slučaju gotovo nemoguće bilo ispuniti, tako da plate skoro da nije ni bilo. Tada je imala samo 23 godine.

„Trudila sam se. Zvala sam, zakazivala sastanke i prezentacije, ali nije išlo kako treba. Shvatila sam da moram negde da presečem“ – ističe Tijana.

Smetalo joj je i to što nema mogućnosti da nauči nešto novo, da nadogradi svoje znanje, jer što se nje tiče edukacija ne prestaje sa završetkom školovanja.

Dala je otkaz i od tada je njen dan započinjao uz kafu i slanje mejlova i CV-a raznim firmama i preduzećima.

Firma HCP d.o.o tražila je poslovnog sekretara. Dobro poznavanje engleskog jezika i rad na računaru bili su preduslov za sam razgovor za posao. Prošla je testiranje.

„Sećam se da je bio 04. april kada su mi javili da sam primljena na mesto poslovnog sekretara“ – ushićeno se priseća naša sagovornica. To je ujedno i rođendan njene bake pa je bilo razloga za duplo slavlje.

Tijana je počela kao asistent firme HCP d.o.o i malo po malo, pošto su nadređeni uočili njene sposobnosti, dobijala je manje projekte koje je uspešno obavljala.

Firma HCP d.o.o bavi se IT tehnologijom, razvojem i proizvodnjom tehnoloških inovacija. Konkretno: post tehnologijama, stim što je ušla i u audio sferu još 2013. godine. Ona je proizvođač, sada svetski poznatog brenda, AURIS AUDIO, na kom Tijana radi od samog početka u sektoru marketinga.

„Direktor je shvatio da mu je potrebna konstantna pomoć i tako ja postajem njegov lični asistent i dobijam svoju kancelariju. Radim i kao organizator sajmova za firmu i zahvaljujući njima proputovala sam pola sveta. Neke od destinacija su: Amerika, Minhen, Cirih, Singapur, Dubai, Italija itd. I to sve zahvaljujući firmi, jer HCP d.o.o zna koliki je značaj marketinga za jednu firmu“ – kaže Tijana.

Zanimalo nas je kako izgleda jedan njen radni dan i dobili smo zadovoljavajući odgovor.

„Moj radni dan počinje u 08h. Uz kafu čitam mejlove i na one hitnije odgovaram odmah. Zatim konsultujem svoj planer i rukovodim se njime. Sve zavisi koji je dan u nedelji, zatim zavisi i od toga na kom projektu radim. Pošto takoreći imam dva zanimanja: šef kabineta glavnog direktora i ambasador breda Auris Audio“ – priča nam u jednom dahu.

Ona se prosto pronašla u organizaciji, prodaji i marketingu. U marketingu ona vežba svoju kreativnost, a prodaja je za nju veliki pokretač. U svom poslu ona izaziva samu sebe i kako kaže najviše voli kada sebe pobedi.

Na pitanje da li sebe smatra uspešnom poslovnom mladom ženom, Tijana nam je dala potvrdan odgovor, a evo i zašto:

„Mlada uspešna poslovna žena treba da bude osoba koja se obrazovala, a da pri tom nije gledala samo potpise, pečate i ocene već je zanimalo znanje i obrazovanje nikako ne treba da završi tu.“

Za kraj nas je počastila veoma mudrim rečima.

„Postoje dva kruga, krug znanja i krug neznanja. Krug znanja se nalazi u krugu neznanja i samim tim je manji. Sve što čovek više zna, što je njegovo znanje veće, sve je svesniji da ima toliko toga što ne zna. Svakim danom, svako od nas treba da se potrudi da što više znanja upije u sebe.“

Firma HCP d.o.o joj je donela mnogo toga dobrog. Tu je naučila sve što danas zna o poslu, o odnosima, čak i mnogo toga što joj možda nije potrebno za posao, ali za život svakako jeste. Stekla je i brojna prijateljstva, proputovala je pola sveta… Ona je je jedna od onih koji vole svoj posao i ta ljubav traje već osam godina. Ona je još jedan dokaz da u Srbiji može da se uspe poštenim i vrednim radom i zalaganjem.

Autor: Lidija Gajić

 

2 COMMENTS

  1. bravo za tekst, lepo opisano, bravo, ovo je dokaz da se i u Srbiji moze uspeti, ali samo radom i upornoscu.To se vidi iz ovoga.

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako ponovo osvojiti svog muškarca?

Kako ponovo osvojiti svog muškarca? Uvek se zapitamo kako...

2 poučne priče koje menjaju percepciju života

2 poučne priče koje menjaju percepciju života. Pred vama...

Nadjačajte prolećni umor: Saveti za brzo i efikasno poboljšanje energije

Nadjačajte prolećni umor: Saveti za brzo i efikasno poboljšanje...

Napravite red Velvet tortu po originalnom Američkom receptu

Napravite red Velvet tortu po originalnom Američkom receptu. Fantastična,...